Magamtól egyetlenegyszer sem hoztam szóba a Turul-szobrot, nem ezt tartom a legfontosabb ügynek a kerületben, hanem azt, hogy közösségi tereket, részvételi irodát, az önkéntesség kereteit szeretnénk létrehozni – mondta az Indexnek a Kétfarkú Kutyapárt társelnöke, aki októberben veszi át a XII. kerület vezetését.

Történészeket is bevonnak a döntésbe.

Személy szerint nem tartom megfelelőnek, hogy egy kardot tartó turulmadarat emeltek a javarészt zsidó származású áldozatok emlékére. Nem én fogom eldönteni, megkérdezünk szakértőket, történészeket, és igyekszünk – már amennyire lehetséges – ebben az ügyben konszenzusos megoldást találni – mondta korábbi interjújában Kovács Gergely. Szavaiból kiderült, hogy a szélsőjobboldal részéről várható, akár erőszakba is torkolló tiltakozások miatt konszenzusos megoldást akart találni. Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke szerint,

ha Kovács Gergely megpróbálja eltávolítani a hegyvidéki Turul-szobrot, akkor velünk szemben fogja találni magát!

Toroczkai László kijelentései után az Index a párt sajtóosztályához fordult, hogy megtudja, a szobor elszállítása esetén a Mi Hazánk milyen tiltakozási formákat választana, illetve hogyan akadályozná meg az emlékmű elszállítását.

A párt válaszából az derült ki, hogy a módszereket annak függvényében választják meg, hogy Kovács Gergely pontosan mit fog tenni.

A Mi Hazánk nem jutott be a XII. kerületi önkormányzatba, figyelmen kívül hagyná a legitim módon megválasztott képviselőtestület döntését a Turul-szobor ügyében, ha számukra kedvezőtlenül alakul.

Hegyvidék leendő polgármestere szerint továbbra is az újságírók és Toroczkai László kreálnak ügyet a kérdésből, továbbra sem sorolja a kerület tíz legfontosabb problémája közé a Turul-szobor létét.

Az biztos, hogy ebben a formában nem áll ott öt év múlva, de meg kell kérdeznünk a kerület lakosait. Olyan megoldást akarunk, ami mindenkinek jó

– mondta Kovács Gergely, hozzátéve, hogy jogállamban a Mi Hazánknak nincs joga megkérdőjelezni az önkormányzat döntését. 

A szobrot még Mitnyan György korábbi fideszes polgármester kezdeményezésére állították fel 2005-ben, de már akkor is heves viták övezték.