Új szabadidős trendnek hódolnak a németek: a szabadulószobák, a minigolf, vagy éppen a trambulinozás divatja után megjelentek a baltadobáló bárok. Ezekben a falra szerelt korongokba már nem a dartsot dobják, hanem a fejszét vetik kerékszerű fatörzstányérokra. 

A közösségi szórakozás európai eredetű, a vikingek közvetítésével Amerikába került, majd a két nagy favágó nemzettől, az USA-ból és Kanadából érkezett meg Németországba.

A kocsmákban a játékosok biztonsági eligazítást is kapnak a balta mellé, amely többféle is lehet.

A standard játékeszköz 600 grammot nyom és 27 centiméter hosszú.  Ideális esetben 1,25 fordulatot tesz mielőtt a fába ütközik.

Az egymás mellett párhuzamosan elhelyezkedő pályákat erős drótkerítéssel választják el egymástól, hogy a játékosok ne tegyenek kárt társaikban.

Az egyre felkapottabb bárok üzemeltetői szerint szolgáltatásuk minden korcsoportnak kikapcsolódást nyújt és szinte minden közösségi eseményhez jól passzol. Az n-tv.de német hírportálnak elmondták:

  • a legény- és leánybúcsúk mellett
  • születésnapokat ünnepelnek, 
  • vagy éppen randevút tartanak fejszehajigálás közben,
  • de arra is van példa, hogy az irodai dolgozók szünetekben öltönyben bevágnak pár fejszét a fatörzstányérokba. 

A fejszehajigálásnak semmi köze az erőszakhoz, ebben a viking hobbiban kimondottan ügyesek a nők

- derül ki a beszámolókból.

Ugyanakkor ittasan vigyázni kell a baltával, a főszabály szerint csak addig szabad dobálni, amíg autóvezetésre alkalmas állapotban van a játékos szervezete.