Jelentős befektetői veszteségekkel jár a nemrégiben végrehajtott ukrán adósságátrendezés a Moody's Ratings nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelése szerint.

Ukrajna a nyáron jelentette be, hogy megállapodásra készül a kötvénytulajdonosokkal egy 20,5 milliárd dolláros devizaadósságrész törlesztési átütemezéséről. A befektetők augusztus végén nagy többséggel jóváhagyták a tranzakciót.
A Moody's közölte ugyanakkor hétfői elemzésében, hogy értékvesztéssel végrehajtott kötvényadósság-átrendezésnek (distressed exchange) tekinti a kötvénycsereprogramot, mivel saját számításai szerint az ügylet hozzávetőleg 71 százalékos veszteséget okoz a kötvénytulajdonosoknak. Ez a veszteségarány meghaladja az általa a „Ca” szuverén államadóskockázati besorolással összeegyeztethetőnek tartott veszteségsávot, amely a cég gyakorlatában 35-65 százalék.

A Moody's tavaly februárban minősítette vissza az addigi „Caa3”-ról a jelenleg is érvényes „Ca”-ra Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát.

A hitelminősítő módszertani meghatározása alapján a „Ca” minősítés arra figyelmezteti a befektetőket, hogy az ilyen osztályzattal ellátott adós vagy már törlesztési csődben van, vagy nagyon közel jár ehhez az állapothoz. A besorolás tíz fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapfokától, amely a Moody's osztályzati metodikája alapján „Baa3”. 
Hétfői londoni helyzetértékelésében a Moody's kiemeli:
Ukrajna a tíznapos türelmi időszak lejártával sem fizette ki a 2026-os lejáratú eurokötvénye után augusztus 1-én esedékessé vált kamathányadot, és ez a hitelminősítő saját meghatározása szerint törlesztési csődnek felel meg.
A Moody's számításai szerint az átrendezés 37 százalékkal csökkenti az érintett ukrán szuverén kötvényadósságrész névértékét, és ez 8,8 milliárd dollárral 147 milliárd dollárra – az idei évre várt ukrán hazai össztermék (GDP) 75 százalékára – mérsékli az állami, illetve az államilag garantált ukrán adósságot.

S&P Global Ratings: csődhelyzeti szint

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, az S&P Global Ratings a múlt hónapban szelektív csődhelyzeti (SD) szintre rontotta az addigi „CC/C”-ről Ukrajna devizában fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségeinek besorolását. E lépés előzménye is az volt, hogy az ukrán kormány hátralékba került a 2026-os lejáratú eurokötvény esedékes kamattörlesztésével.

Az S&P az adott ukrán kötvényre egyidejűleg „D”, vagyis csődhelyzeti osztályzatot állapított meg.

Az S&P Global Ratings néhány hónapon belül kétszer minősítette le Ukrajna szuverén devizakötelezettségeit: márciusban az addigi „CCC”-ről a múlt havi további leminősítésig érvényben volt „CC”-re minősítette vissza Ukrajna devizában denominált hosszú lejáratú államadósság-állományának osztályzatát. Akkori indoklásában a cég hangsúlyozta: várakozása szerint gyakorlatilag biztos, hogy Ukrajna törlesztési csődhelyzetbe kerül a kereskedelmi hitelezőkkel szemben fennálló külső kötelezettségeivel.