A magyar személyi jövedelemadózás a világon szinte példátlan módon az összes magyar állampolgárnak kötelezővé teszi a magyar adófizetést, bárhol is éljen a világon. Ez alól csak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények mentesíthetnek. Az USA esetében azonban ezt már nem lehet alkalmazni – hívja fel a figyelmet a Niveus Consultung Group. 

Rámutatnak, hogy a magyar személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint magyar adóilletőségű minden magyar állampolgár, kivéve az olyan kettős állampolgárt, akinek nincs magyar lakcíme. Nekik a világjövedelmük után kell adót fizetniük Magyarországon, kivéve, ha egy nemzetközi egyezmény ettől eltérően rendelkezik.

Ez eddig nem volt probléma, mert az USA-val kötött egyezmény alapján, aki tartósan az Amerikában élt, annak nem kellett adót fizetnie Magyarországon. Ám azzal, hogy az egyezmény idén januártól hatályát vesztette, hiába kap valaki az USA-ban végzett munka után USA-beli cégtől fizetést, azután adott esetben Magyarországon is adót kell fizetnie.

A jövedelem típusától függ, hogy a teljes bevétel lesz a 15 százalékos magyar szja alapja, vagy vannak elszámolható költségek. A képet az is árnyalja, hogy bizonyos esetekben az USA-ban fizetett adó beszámítható, ám ez közel sem tekinthető főszabálynak.

A szakértők részletes magyarázattal szolgálnak, milyen bevételek esetében hogyan kell eljárni,

  • USA-ban végzett munkáért kapott munkabér: ez után az USA-ban adót kell fizetni, de ez nem jelenti azt, hogy Magyarországon ne kellene. A magyar szja-t is meg kell fizetni, de az USA-ban fizetett adó 90 százalékát be lehet számítani. Akkor nem kell magyar szja-t fizetni, ha az USA-ban a munkabér után a tényleges adóteher adója több, mint 17 százalék. Akinek valamiért ennél kevesebb az USA-ban az adóterhe, annak bizony itthon is kell adót fizetnie.
  • USA-ban kapott osztalék, kamat: egy USA-beli bank által fizetett kamat vagy egy ottani részvény után kapott osztalék külön adózó jövedelemnek minősül, amely után Magyarországon szja-t kell fizetni. Tehát ha valaki kint él, van egy kinti bankszámlája, amire kamatot kap, azután itthon szja-t kell bevallani és fizetni. A kamat és az osztalék esetében ráadásul egy magyar adóilletőségűnek minősülő kint élő állampolgárnak akkor is kell legalább 5 százalék magyar szja-t fizetni, ha az USA-ban is kellett kamatadót fizetnie.

Mindezek alapján a szakértők azt tanácsolják az Amerikában élő magyaroknak, hogy először is nézzék meg, van-e magyar adóilletőségük.

Ha valaki amerikai vagy más állampolgársággal is rendelkezik, és ezt korábban nem tette meg, akkor érdemes elgondolkodnia a magyar lakcím leadásán.

Aki magyar adóilletőségű, tehát csak magyar állampolgár vagy van magyar lakcíme és azt nem kívánja leadni, annak meg kell néznie, kell-e Magyarországon adót fizetnie. 

Ha pedig van Magyarországon adófizetési kötelezettsége, akkor szja bevallást kell Magyarországon benyújtania. Ezt megnehezíti, hogy a magyar szja bevallástervezet csak a belföldi cégektől származó jövedelmet tartalmazza automatikusan.  Egy USA-beli jövedelem, annak átszámítása forintra, a levonások kiszámítása és így végső soron a fizetendő adó meghatározása a kint élő személyre fog hárulni.