A Veszprém vármegyei rendőrség szinte naponta ad hírt súlyos vadbalesetekről. A Facebook-oldalán megjelent posztok szerint most a párzási időszakukat élő őzek lepik el az utak menti erdőket. Mint írják, pár napja egy budapesti autós  a Tapolca és Sümeg közötti útszakaszon ütött el egy vadat, amely az árokból ugrott ki. Ugyanezen az éjszakán egy győri hölgy autója elé szaladt őz a 8-as számú főúton, Városlőd térségében. Egy motoros pedig egy hete vaddisznóval ütközött Sümeg és Tapolca között. 

Nem véletlen tehát, hogy úgy döntöttek: a Balatonra és környékére fókuszálva különleges térképet készítenek,  amely részletesen bemutatja a vadbalesetek leggyakoribb helyszíneit.  

A térképen „vadveszély” közlekedési táblákkal jelzik a lehetséges vadbalesetek helyszíneit. A jelölések sűrűsége alapján könnyen megállapítható, hogy a Balaton környékén, valamint Veszprém és Sümeg térségében különösen magas a vadak előfordulása.

Ezeken a területeken a sűrű erdőségek és a vadállatok természetes élőhelyei közel helyezkednek el az utakhoz, ami növeli a balesetek kockázatát – ismerteti a likebalaton.hu.

A térkép alapján azonosíthatóak a legveszélyesebb útszakaszok, ahol a vadbalesetek gyakorisága a legmagasabb. A leginkább érintett utak közé tartoznak a 8-as és 82-es főutak, amelyek Veszprémen és környékén haladnak át. 

A rendőrség Facebook-oldalán tanácsokkal is szolgál az autósoknak. Mindenekelőtt azt javasolják, hogy

vadállat észlelése esetén a távolsági fényszórót kapcsoljuk le, mert ilyen esetekben az állat riadtan a fény felé fordul, megdermed, és nem tud időben kitérni az ütközés elől.

A vadbalesetek megelőzése érdekében azt kérik:
  • fokozottan figyeljük az úttest mindkét oldalát, hogy időben észleljük az állatokat
  • szereljünk vadriasztót a járművünkre
  • ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsink elé, vészfékezzünk, dudáljunk, de ne rántsuk félre a kormányt, még ha így el is ütjük az állatot
  • figyeljük a vadak megjelenésére figyelmeztető jelzőtáblákat, és azokon az útszakaszokon csökkentsük a sebességet