New York-i idő szerint ma este 21 órakor (nálunk szerdán hajnali 3-kor) néz szembe egymással JD Vance és Tim Walz, a két amerikai alelnökjelölt a CBS News által szervezett fórumon, hogy a szoros elnökválasztási versenyben meggyőzze a bizonytalan szavazókat.

A New Yorkban rendezett vita lesz az első alkalom, hogy Vance, Donald Trump jelöltje és Walz, Kamala Harris jelöltje együtt lép színpadra, miután a kampányban könyörtelenül támadták egymást – számolt be a vita kapcsán készített előzetes összeállításában a Bloomberg. 

Walz, aki egészen a közelmúltig kevéssé ismert minnesotai kormányzó volt, már azelőtt megkedveltette magát a demokraták körében, hogy Harris őt választotta volna. A kampányban sorra felidézte Vance közismertté vált kijelentéseit, például 2021-es megjegyzését, miszerint az országot „egy rakás gyermektelen, szerencsétlen macskás hölgy vezeti."

Vance, a szegénységből felemelkedett ohiói szenátor rendre Trump hírvivőjeként szerepelt, például felerősítette azokat a széles körben megcáfolt állításokat, amelyek szerint az ohiói Springfieldben élő haiti migránsok háziállatokat esznek.

Íme a vita szabályai

A 90 perces fórum New York-i idő szerint 21 órakor kezdődik, és a CBS News csatornán tekinthető meg. A vitát a CBS televíziós csatornán és minden olyan platformon közvetítik, ahol a CBS News 24/7 és a Paramount+ elérhető. A Bloomberg Television és más televíziós csatornák is közvetítik az eseményt, amelyet a CBS újságírói moderálnak.

Walznak és Vance-nek a vita során a dobogók mögött kell maradnia. Walz a jobb oldalt választotta, Vance pedig a bal oldalon lesz. Előre megírt jegyzetek nem lehetnek a színpadon, de tollak, papír és víz lehet náluk.

A vitában nem lesznek nyitóbeszédek és nem lesz stúdióközönség. A mikrofonok az egész esemény alatt be lesznek kapcsolva, bár a moderátorok saját belátásuk szerint elnémíthatják őket.

Mindegyik jelöltnek két perc áll majd rendelkezésére a záróbeszédre. Pénzfeldobással döntötték el, hogy Vance szerepel utolsóként.

Miben különbözik Tim Walz és JD Vance politikája?

A gazdaság, a bevándorlás és az abortusz kérdésében élesen eltér a jelöltek véleménye.

Minnesotában Walz a kiadások növelését, a szigorúbb szabályozást, valamint a gazdagok és a vállalatok magasabb adóját támogatva elnyerte a szakszervezetek és más progresszív csoportok szimpátiáját, akik szerint politikája Minnesotát jobb hellyé teszi. A republikánusok és az üzleti csoportok szerint ugyanakkor ezek a tervek akadályozzák a gazdasági növekedést.

A 60 éves Walz támogatja, hogy egyes bevándorlók állampolgárságot szerezzenek, és több, a reproduktív jogokat védő törvényjavaslatot is aláírt.

A 40 éves Vance kampánykörútján Trump egyre bővülő adójavaslatait népszerűsítette, például hogy 10 százalékos általános importadót és még magasabb vámokat vetne ki a kínai gyártású árukra. Emellett egyetért Trump keményvonalas bevándorlási politikájával, köztük a tömeges kitoloncolással. Az abortuszjogok védelmezőit pedig egyenesen „szociopatának” minősítette.

Végül nézzük, mit mondanak a vita előtti közvélemény-kutatások.

A Bloomberg News/Morning Consult legfrissebb felmérése szerint Walznak magasabb a népszerűsége, mint Vance-nek a hét ingadozó államban regisztrált szavazók körében.