A nemzeti dohányboltok megjelenése előtt, az apró kis trafikokban az italtermékek és a dohányáruk mellett édességeket, szuveníreket és fröccsöntött kisipari magyar termékeket, köztük játékokat lehetett vásárolni. Utóbbiak nem voltak túl értékesek és nem is kifejezetten becsülték meg őket, a Vaterán mostanra azonban igazi antikdarabokká váltak.

A Femina gyűjtése szerint ilyen gyűjtői darab többek között az itthon, licenc nélkül készült Star Wars-játékfigurák. Azért nincs rajtunk licenc, mert az eredeti játékfigurák csak rendkívül korlátozott számban és nagyon magas áron jutottak el a vasfüggöny innenső oldalára.

Ám ennek dacára most a fröccsöntött magyar bootleg Darth Vader 250 ezer forintért kelt el a magyar piactéren, míg egy ugyanilyen kalóz Yoda-bábuért 100 ezer forint körül keltek el példányok.

De mitől értékelődtek fel így ezek a kis ócskaságok? Tóth Balázs játékgyűjtő, a Játékok a polcról vlog gazdája szerint épp azért, mert a kivitelezésük nem volt túl időtálló, ezek a figurák ugyanis nagyon könnyen szétestek, igencsak szedettek-vedettek voltak.

A piactéren egyébként találni régi antik ólomkatonákat, nemzetközileg gyártott műanyag játékkatonákat és ezek magyarországi klónjait, köztük a magyar Playmobil-nak is nevezett Schenk nevű cég játékait.

Például egy eredeti csomagolásban fennmaradt Schenk-katonáért négy éve valaki 350 ezer forintot fizetett.

A lap azt írja, a valaha trafikokban árusított termékek közül a legdrágábban, közel 180 ezer forintért kelt egy egy szérigyártás előtti vagy különleges gyártmányú De Tomaso Pantera Matchbox-autó, de számos egyéb gyufásdobozméretű kisautót adtak már el kisebb vagyonokért.

Halomra vásároltuk a játékokat év végén, tízezreket hagytunk a boltokban

Megugrott a REGIO Játék forgalma, a karácsonyi időszak alatt fejenként átlagosan 21 ezer forintért vásároltunk náluk.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.