A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke, Gál Pál Zoltán az Inforádiónak elmondta, tény, hogy az áprilisi adat visszaesést mutat, de ez csak egy momentum az idei turizmusban. Kitért arra is, hogy

  • a nyugat-magyarországi, nagyobb vállalatok optimistábbak,
  • a kisebb, kelet-magyarországi szereplők pesszimistábbak a jövőt illetően.

munkaerőt illetően a VIMOSZ elnöke úgy fogalmazott,

bár alapvetően hiány van, időben elkezdődött a nyári főszezonra való felkészülés, amit a turisztikai konjunktúra index vonatkozó alindexe is mutat.

Hozzátette, „talán az egy hónappal korábban mért munkaerőigény iránti várakozás kicsit visszább esett, de a turizmus továbbra is munkaerő-teremtő ágazatként jelenik meg”.

Gál Pál Zoltán szerint a turizmus – a világon mindenütt – rendkívül rugalmas, piaci alapon működő ágazat, ami gyorsan reagál az áremelkedésre, illetve -csökkenésre.

A mi ágazatunkban nem lehet raktárra termelni, illetve hatékonysági tartalékok sem állnak rendelkezésre gépesítéssel, automatizációval, ezért sajnos az áraink együtt mozognak az alapanyagaink drágulásával, de ezt nem tudjuk olyan mértékben áthárítani, ahogy elszenvedjük

– hangsúlyozta a szakember.

Kellemes meglepetésként értékelte, hogy a konjunktúraindex alapján az eredményességgel kapcsolatban pozitívabbak a várakozások – legalábbis a nagyvállalatoknál –, mint a Covid vagy az energiaárrobbanás idején volt.

Vagyis maga a vendégéjszakaszám-csökkenés, az alapvető árbevétel és eredményesség nem volt annyira drasztikusan rossz az áprilisi hónapban – mondta Gál Pál Zoltán, aki szerint az egyes turisztikai szolgáltatók megtanultak eredményesen gazdálkodni a változó környezetben.

kormányzati segítséggel kapcsolatban jelezte: a kkv-knak biztosított rezsikedvezményt még számolják, hogy mit is jelent az érintettek számára. Szerinte a nagyobb vállalatok abban lennének érdekeltek, hogy fenntartott turisztikai fejlesztési hozzájárulás elengedését – „regenerálódási időszakként” – meghosszabbítanák június 30-ig, mert a főszezon mégiscsak ezt követően indul.

A pandémia előtti időket idézi a szárnyaló turizmus

Újra húzóágazattá válik az ellenállóképességét már többféle krízishelyzetben bizonyító turizmus, amelynek nemzetközi forgalma idén már visszatérhet a pandémia előtti szintekre. Bővebben >>>