Egy gyorsan mozgó hidegfront éri el délután a Balatont és a Velencei tavat, hatására északnyugatira fordul a szél és hirtelen felerősödik (40-55 km/h), helyenként viharos (60-65 km/h) széllökések is előfordulhatnak – írja a met.hu.

A HungaroMet jelenlegi tájékoztatása szerint a

Balaton nyugati, középső és keleti medencéjében másodfokú, a Velencei-tavon elsőfokú viharjelzés van érvényben. 

A vízimentők arra hívják fel  figyelmet, hogy már az első fokú viharjelzést sem szabad ellinkeskedni. A felfújható strandeszközöket, a vízibicikliket, SUP-okat nagyon könnyen fújja el már egy kisebb erősségű szél is. Sajnos nem egyszer torkollott tragédiába az, hogy elsőfokú viharjelzésben besodort egy nem gyakorlott úszót, evezőt vagy csónakból horgászót a szél. Azt javasolják, ilyenkor mindenki maradjon a kijelölt 500 méteres fürdőterületen belül, ne menjen a bóján túl. 

Másodfokú viharjelzéskor tilos a vízben tartózkodni.

A vízimentők amúgy is azt tanácsolják, hogy mindenki feltöltött, vízálló tokba helyezett telefonnal szálljon vízre.

Ha a Balatonon kerülünk bajba, a leggyorsabban úgy kapunk segítséget, ha a BalatonHelp alkalmazáson keresztül értesítjük a vízimentőket.

Csak meg kell nyomni az alkalmazás segélyhívóját, és a Mentésirányítási Központ azonnal megkapja a GPS koordinátákat, rögtön elindul oda a mentőhajó. Fel is hívják azt a telefonszámot, amiről a jelzés érkezett, de ha a bajbajutott nem tudja felvenni, akkor is az adott GPS ponthoz indulnak.