A nyári vakációjukra induló nyaralókat újra figyelmeztették, hogy készüljenek fel a szélsőséges hőmérsékletre.

A brit tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy Görögországban az elmúlt 50 év legmelegebb júliusi hétvégéjét láthattuk „visszafordíthatatlan” és „történelmi” hőhullámmal, a hosszan tartó hőség Európa más részeit, valamint Indiát, Szaúd-Arábiát és Észak-Amerikát is sújtja.

Harmadik szintű hőségriasztást adtak ki – a skálán a legmagasabbat – Rómában, Perugiában és Palermóban, miközben a higanyszál a „halálzóna” szintjére emelkedik – számolt be róla a Heart.

Jim Dale, a Brit Meteorológiai Szolgálat munkatársa a „halálzóna” hőségét 35 Celsius-foktól felfelé teszi, hozzátéve, hogy

a tömeges hatások tekintetében úgy gondolom, hogy a 45 Celsius-foktól felfelé kell megnyomni a pánikgombot.

Eközben más népszerű üdülőhelyeken, mint például a Kanári-szigeteken, Spanyolországban, Törökországban és Cipruson is szokatlanul meleg van, a hőmérséklet egyes területeken 40 fok fölé emelkedett.

Az életveszély mellett ez a hőhullám erdőtüzeket is okoz egyes területeken, beleértve Görögországot is, ahol már figyelmeztették a turistákat, hogy a legforróbb nappali órákban maradjanak az épületekben, hogy megvédjék magukat az időjárás viszontagságaitól.

Görögország egyik legfontosabb kulturális látnivalója, az Akropolisz július 24-én, szerdán délben be is zárt, mivel a hőmérséklet veszélyes szintre emelkedett. Az ország meteorológusai arra figyelmeztettek, hogy a hőség tartós lesz: nem valószínű, hogy július vége előtt csökken a hőmérő higanyszála.

A Vöröskereszt is közbelépett, hogy néhány tanácsot adjon az érintett területekre igyekvő turistáknak. Kánikulában a következőket ajánlják:

  • sok folyadék fogyasztása
  • a fizikai aktivitás korlátozása a nap hűvösebb részeire, például reggelre vagy estére
  • fényvédő krém viselése és rendszeres elvonulás, pihenés napközben árnyékos helyen, hogy lehűljünk
  • az otthonok és a munkahelyek hűtése (ablak kinyitása, amikor a kinti levegő hidegebb, mint a benti levegő – tehát reggel és este)
  • vegyünk egy hideg fürdőt vagy zuhanyozzunk, ha túl melegnek érezzük magunkat
  • világos színű, bő szabású ruhát viseljünk