Szeles időben vörös por borítja be a Komárom-Esztergom vármegyei Neszmély környékét. 

A por egy régi, már kiszáradt vörösiszap-tározóból származik, amit a hatóságok és a terület tulajdonosa szerint is be kellene zárni, és újjáépíteni, de egyelőre elbeszélnek egymás mellett az érintettek:

  • az osztrák cég tulajdonosként zöldenergia-projektet hozna, állítva, hogy három éve nem kapja meg az engedélyeket a terület rendbetételéhez,
  • az illetékes kormányhivatal szerint viszont a vállalat nem is kért engedélyt.

Az RTL Híradójából kiderül, hogy

arzént, nikkelt, krómot és egyéb mérgező anyagokat tartalmaz a Neszmélytől nagyjából három kilométerre található vörösiszap-tározó.

A tározó befedését már tíz éve elrendelték a hatóságok, de az akkori tulajdonos ezt nem tette meg. 

A területet 2020-ban egy osztrák cég vette meg, amely egy zöldenergia-projektet álmodott oda, ám az elmúlt három és fél évben ezt nem tudta elkezdeni még, mert a környéket Natura 2000 területté nyilvánították, így a munkagépek nem tudják megközelíteni a korábbi vörösiszap-tározót. 

Egyelőre nem kaptuk meg a rekultiváláshoz szükséges engedélyeket a hatóságoktól

- mondta az RTL-nek Dominik Holzner, a Green Industry Kft. ügyvezetője, a cég arra vár, hogy a területet kivegyék a természetvédelmi besorolás alól.

A Greenpeace szerint arzént, nikkelt, krómot és egyéb mérgező anyagokat tartalmaz a tározó egyes környéke. Ezek a porból beszivárogtak a környék talajvizébe is.