Mint hangsúlyozta: a Papcsák Ferenc által néhány napja benyújtott indítvány célja a Városliget hosszú távú fejlesztése és megújítása, az ehhez szükséges feltételek törvényi biztosítása, különös tekintettel az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttest is magába foglaló Liget Budapest projekt megvalósítására. A törvényjavaslat ezért a Városligetben jelenleg hiányzó szabályozási harmonizációt kívánja megteremteni, a parkban található épületek meglévő kezelési jogait azonban nem érinti.

Baán László leszögezte: a zöldfelület növelése a projekt egyik kiemelt célja. Mint emlékeztetett: kormányhatározat is rögzíti, hogy a Városliget fejlesztése kizárólag a terület biológiai aktivitásának növelésével mehet végbe, ez a gyakorlatban a zöldfelületek növelését, felújítását jelenti.

A miniszteri biztos szerint a rekonstrukciós terv a legmesszebbmenőkig figyelembe veszi a Városliget hagyományait: a liget hosszú évtizedek óta megérett a rekonstrukcióra, mind a park, mind az abban álló épületek és bódésorok állapota folyamatosan romlik, a fejlesztés célja ezért a történeti park régi fényének visszaadása. Az Ötvenhatosok terén 50 ezer négyzetméter van lebetonozva, ez a liget területének öt százaléka, de bent a ligetben is számos bódé, lerobbant épület csúfítja a parkot - jegyezte meg.

Ma alulhasznosított a nyugat-európai parkokhoz képest

A rekonstrukció után a liget látogatottsága természetesen nőni fog, de a park ma jelentősen alulhasznált más nagy londoni, párizsi, amszterdami nyugat-európai városi ligetekhez, közparkokhoz képest. A liget olyan komplex családi élménypark lesz, amely teljes egészében a hely tradíciójában gyökerezik - közölte a miniszteri biztos. Baán László szót ejtett "Európa legnagyobb induló múzeumi fejlesztéséről", a ligetbe tervezett múzeumi negyedről is, amely már most számos jelentős nemzetközi építésziroda érdeklődését keltette fel. Az öt új múzeumi épület elhelyezési tervpályázata már lezajlott, a díjazott munkák ötleteiből áll össze a negyed mesterterve.

Az MTI kérdésére a miniszteri biztos elmondta: a tervek szerint januárban írják ki az öt épület nemzetközi építészeti tervpályázatát, majd ezek eredményhirdetése után, 2014 végére válik teljessé a Városliget mesterterve. Baán László újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a főváros bonyolult, kétszintű szabályozási rendszere nem tenné lehetővé a Városliget hatékony megújítását. "Van olyan épület a ligetben, amelyben egy beltéri étellift engedélyezése több mint egy éve csúszik" - hozott példát.

A fővárost nem kötik majd a saját korábbi szabályai

"Budapest érdeke is, hogy a beruházás megvalósítását megkönnyítsük, úgy, hogy a lehető legnagyobb mértékben maradjon meg a főváros szabályozási kompetenciája. Nem egy kormányhivatal, hanem a főváros fog szabályozni, de ebben nem kötik a saját maga által korábban hozott szabályozások" - ismertette az elfogadása esetén 2014. január 31-én hatályba lépő törvénytervezetet.

Baán László szerint a mintegy 150 milliárd forintos beruházás lebonyolítására szükséges egy új szervezet létrehozása, amelynek a rekonstrukció alatt és után is felelnie kell a liget fenntartásáért. Nagyon fontos, hogy ezt a szervezetet az emberi erőforrások minisztere felügyeli majd, ami jelzi, hogy ezt kulturális feladatnak tekinti a kormányzat - hangsúlyozta a miniszteri biztos.