A közeljövőben jelentősen szűkülhetnek az Airbnb-szolgáltatások lehetőségei a fővárosban. Ugyan az úgynevezett ügydöntő népszavazás még tart, annak eredménye nem csupán a VI. kerületben, hanem a belváros jelentős részén éreztetheti a hatását.

Korponai Levente, a money.hu vezetője szerint

nem meglepő, ha ilyenkor a hitellel vásárlók újraértékelik befektetésüket, igazodva a változó körülményekhez.

Hozzátette, pénzügyi megoldások terén a hitel végtörlesztése vagy a fedezetcsere jelenthet az ilyen tulajdonosok számára megoldást.

A szakértő úgy véli, a fedezetcsere jelenthet megoldást azoknak, akik hitelből vett ingatlan eladásán gondolkodnak, mivel így egy másik ingatlant bevonva pozicionálhatják újra a befektetésüket, míg a végtörlesztés lehetőséget adhat arra, hogy a korábbi kötelezettségeiket lezárják.

Akik eladnák az ingatlanukat, azoknak a végtörlesztés jelenthet kiutat. Amennyiben az eladásból befolyt összeg a fennálló hitelt fedezi, a kölcsönszerződés lezárulhat és a tulajdonos mentesül a további törlesztési kötelezettségek alól.

Ugyanakkor akik elégedettek a meglévő hitelük feltételeivel, ám mégis eladnák az ingatlanjukat, annak a fedezetcsere lehet a nyerő, mivel ebben az esetben az eladott ingatlan helyett egy másik, megfelelő értékű és a bank által elfogadott lakás szolgálhat a hitel fedezetéül.

A szakértő megjegyzi, hogy a megoldás lehetőséget ad arra, hogy a kedvező hitelkondíciók változatlanok maradjanak, ugyanakkor egy ‘eladást követő vásárlás’ élethelyzetben csak úgy tud megvalósulni, ha az új ingatlan már a meglévő értékesítése előtt a tulajdonunkban van, vagyis rendelkezésre áll elegendő önerő az új lakás megvásárlásához.

Csak a tisztességes Airbnb-k szenvedhetik meg Terézváros vasszigorát

Szeptemberben két hétig tartó ügydöntő szavazást tartanak Budapest VI. kerületében. Soproni Tamás polgármester korábban leszögezte, a szavazás eredménye ügydöntő lesz, vagyis tényleg intézkedni fognak.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.