Ha az eladás megtörténik, az segíthet készpénzt szerezni azoknak a befektetőknek, akik az ingatlanalapjaiból ki akarnak szállni. A Blackstone abban állapodott meg, hogy 250 millió euróért és 300 millió euróért megvásárol egy üzleti parkokból álló csoportot Európa legnagyobb vagyonkezelőjétől.

Az ügyet ismerő bennfentesek a Bloombergnek azt mondták, hogy az amerikai befektetési cég arra fogad, hogy egyes parkok jövedelmezőbb jövő elé néznek, ha dedikált logisztikai létesítményekké alakítják őket.

Az ügy rávilágít egy fontos dilemmára, ami a nyíltvégű ingatlanalapokat érinti: az irodaházak kimentek a divatból, helyettük a lakóépületek, raktárak vagy ilyen célokra átalakítható ingatlanok eladása vonzóbb. Emiatt az alapkezelők és a megmaradt ügyfeleik a piac leharcolt szegmenseire koncentrálnak.

Mivel azonban folyamatosak a visszaváltások, sokaknak nem marad más választása, mint az értékesítés. Ez azonban átértékelődéseket vált ki, ami a kezdődő piaci fellendülést is kitolhatja.

A Morningstar szerint az európai nyíltvégű ingatlanalapok hat egymást követő negyedévben tapasztaltak kiáramlást, a befektetők több mint 12 milliárd eurót vontak ki azóta, hogy az Európai Központi Bank 2022 júliusában kamatemelésbe kezdett, emiatt a nettó eszközök öt éve a legolcsóbbak.

Menekül a pénz az ingatlanalapokból

Havi 1 milliárd eurót vonnak ki a befektetők átlagosan az európai ingatlanalapokból az utóbbi hónapokban. Nem csak a lakáspiacon, de a kereskedelmi ingatlanok esetében is véget ért a befektetői lelkesedés.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.