A mai kormányülés tárgyalja a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) működési részleteit - mondta el Navracsics Tibor igazságügyi miniszter az Inforádió Aréna című műsorában. Részleteket a miniszter nem közölt, ám információk szerint a kormányzat elég szűkre szabja a NET lehetőségeit.

Egyes hírek szerint Budapesten és vidéken eltérő felső értékhatárt alakítanának ki, amelyig a NET egyáltalán megvásárolhatná a már lényegében kilátástalan helyzetbe jutott adósok lakásait. Ez az összeghatár az átlagos lakásérték szintje felett nem engedné a rendszerbe lépni a NET-et, ezzel is bizonyítva, hogy alapfeltétel a rászorultság. A hírek szerint a kormányzat mérlegeli továbbá, hogy a NET bekapcsolódását ne kösse-e ahhoz a feltételhez, hogy a bajbajutott hiteladósoknál legyen kiskorú eltartott. Ma délután vélhetően többet fogunk tudni.

Eközben a Portfolio.hu úgy értesült a Nemzetgazdasági Minisztérium további javalatokat mérlegel, amely azoknak is segítséget nyújt, akik azért nem vehetik igénybe a rögzített árfolyamú végtörlesztést, mert a meghatározott árfolyamszintek felett vették fel devizaalapú jelzáloghitelüket.

Gergely Károly,  a Fundamenta elnök-vezérigazgatója, az Otthonteremtési Tanácsadó Testület elnöke a Népszabadságnak pedig azt nyilatkozta, hogy újra szabad utat kaphat az államilag támogatott lakásvásárlási hitel, a testület szakmai vitairatában szereplő konstrukcióra a nemzetgazdasági miniszter korábban fogadókésznek mutatkozott. Az eredeti javaslat szerint 2012-2014 között lehetne jelentkezni arra a legfeljebb öt évre szóló kamattámogatásra, amely az első évben 3,5 százalékkal, a következő évek mindegyikében 0,5 százalékkal csökkenő mértékben mérsékelné az adósok terheit. A szerény költségvetési forrást igénylő támogatott hitel a kidolgozók szerint azzal a kétségtelen előnnyel jár, hogy adóban, áfában és munkahelyteremtésben többletbevételt eredményezne a megélénkülő lakáspiaci tranz akciók révén. Mint Gergely Károly hangsúlyozta: a támogatott hitel nem azokat segítené, akik most devizahitelük végtörlesztésében gondolkodnak, hanem egy másik kört, akik a szolidabb kamatozású, vagyis olcsóbb hitel révén tudnának vevőként megjelenni a lakáspiacon.