Az európai fejlesztések mértéke jelentősen megnövekedett 2013 második felében, összesen 3,6 millió négyzetméter új bevásárlóközpont terület került a piacra. Bár ez kétszer annyi, mint 2013 első felében, a teljes éves volumen alacsonyabb a vártnál, hiszen több fejlesztés átadása átcsúszott 2014-re - összegzi a Cushman & Wakefield.

James Chapman, a közép- kelet európai befektetési csapat vezetője szerint a fejlesztések mértéke kezdi elérni a recesszió előtti szinteket és a közelmúltbéli aktivitás új lehetőségeket teremtett. Varsó kivételével több, nagyobb városban újraéled a kereslet az új, nagyméretű létesítmények iránt. Máshol az újrapozícionáláson és a teljesítmény növelésén van a hangsúly, míg a többi, kisebb, de 100 ezer főnél több lakosú városban az újonnan átadott központok élezik a versenyt, ezzel felkeltve a befektetők figyelmét.

Idén 203 új centrum nyílhat meg Európa szerte, ebből 127 a CEE régióban. A 86 készülő plázából 65 épül Nyugat-Európában. 2015-ben összesen 103 projekt átadását és 32 meglévő központ bővítését várja a tanácsadó. Ukrajna, Törökország és Oroszország továbbra is a fejlesztések mozgatórugója lesz a kontinensen.

Magyarországon 2013 második félévében a budapesti Árkád 20 ezer négyzeméteres bővítésével bővült az állomány. Ez egyébként a főváros egyik legjobban teljesítő központja.

Szabó Viktória, a Cushman & Wakefield magyarországi irodájának kiskereskedelmi üzletágvezetője elmondta, bár 2014-es átadású plázáról nem tud, a tervezett bevásárlóközpontok mértéke bíztató, jelenleg ugyanis 130 ezer négyzetméter új fejlesztés vár elindulásra Budapesten, ám ezek pontos átadási időpontja bizonytalan. A meglévő, jól működő centrumok azonban láthatóan fejlődnek, az elmúlt 1,5 évben sok új márkával bővült a magyarországi kiskereskedelmi kínálat.