2013. május végégig 3,7 milliárd euró befektetést vonzott a régió, 30 százalékkal többet, mint 2012 első felében. A mezőny élén Oroszország áll 2,5 milliárd euróval, ami a teljes, 2012-es forgalom kétharmada. Lengyelország (750 millió euró) egyelőre kevésbé aktív az előző időszakokhoz viszonyítva, de a fejlesztés alatt álló ingatlanok száma és több jelentős előszerződés a befektetések felfutását vetítik előre.

Május végéig 10 ügylet haladta meg a 100 millió eurós határt a régióban, ami a befektetők nagy volumenű beruházások iránti keresletét bizonyítja. A magas minőségű, nagy telekkel rendelkező ingatlanok továbbra is vonzzák a befektetőket; néhány jelentős ügyletet várhatóan hamarosan le is zárnak. A befektetések közül kiemelkedik az Allianz vezette konzorcium által több mint 400 millió euróért megvásárolt Katowice-i Silesia City Center bevásárlóközpont.

 

Egyre több befektető nem első osztályú ingatlanok megvásárlását fontolgatja, mert az alacsony likviditásból remél hasznot húzni. Ez az érdeklődés a legtöbb központi piacon már létezik, bár leginkább a cseh és a lengyel piacra jellemző.


A régió iránti erős érdeklődést a CBRE éves befektetői felmérése is alátámasztotta. A kutatás szerint - ami 360, a piacon meghatározó válaszadó körében készült - a befektetők 14 százaléka 2013-ban Közép-Kelet-Európát tartja a legvonzóbb régiónak.