A kormány által elhatározott, uniós jóváhagyásra váró szocpol- és kamattámogatást várhatóan bővíteni kell - közölte a múlt évi - történelmi mélypontnak számító - KSH lakásépítési adatokra reagálva a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE); az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat ugyanakkor nem vár trendfordulót az állami támogatástól.

Az OC szerint stabil gazdasági növekedés kell a lakásépítés fellendüléséhez, számottevő új projektek csak akkor indulnak, ha jelentősen növekszik a fizetőképes kereslet.

A TLE közleménye kiemeli, hogy az állami támogatás már az új lakások áfájában megtérül, és minden 10 ezer új lakás 40 ezer embernek ad munkát.

A tavaly felépült 12 665 lakás 28 százalékos csökkenést jelent a 2010. évihez képest, de ez nem egyenlően oszlik meg az országon belül. A városokban mindig is több lakás épült eladásra, így ott nagyobb volt a visszaesés. Vidéken, ahol a családok gyakran még mindig maguk építik házaikat, csak 24 százalékkal mérséklődött a lakásépítés tavaly.

Az idei évre az OC azt valószínűsíti, hogy a saját célú építés nem változik, viszont a piacra épített lakások száma tovább csökken.