Felmentést kapott a plázastop alól az a terv, amit a német multi, az ECE tett le a minisztériumi bizottság asztalára - értesült a Figyelő Online. Az óbudai bevásárlóközpont a Szentendrei út és Bogdáni út sarkán épülne, 55 ezer négyzetméteren, a munkaneve jelenleg Aquincum Center. A három egymástól független épületben egyenként 15-20 ezer négyzetméter lesz a bérbe adható terület az üzlethelyiségek, vendéglátó ipari egységek és szolgáltatók számára.

Jelenleg az építési terveket megelőző koncepció terv készül - mondta Christoph Augustin, az ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezetője a portálnak. Az ECE által korábban megvásárolt vagy opciós szerződéssel biztosított területen túlnyomórészt ipari tevékenység folyik, valamint B kategóriás irodák üzemelnek. Ha a gazdasági tárca nem tesz kivételt, a lerobbant ipari övezetet valószínűleg tovább eszi a rozsda - jegyezte meg a lap. A terület megújítása érdekében a III. kerületi önkormányzat is támogatja a fejlesztés ötletét.

Az előkészületi munkák legkorábban 2014-ben indulhatnak, az építkezés két évet vehet igénybe. A beruházás 150-200 millió euró, azaz 45-60 milliárd forintba kerülhet. Annak ellenére, hogy a környéken nincs metrómegálló, a beruházó szerint jó közlekedési kapcsolatot biztosít a HÉV megálló, a forgalmas Szentendrei út és az autóbusz végállomás is. A pláza környékén kicserélik a közműveket, megújítják az úthálózatot, az autósoknak P+R, a kerékpárosoknak B+R parkolókat építenek ki.

A III. kerület jól jár plázával, egyrészt mert az építményadó a kasszájába folyik be, ami éves szinten elérheti a 150 millió forintot. Másrészt a föld egy része, ahová a pláza épül, az önkormányzat tulajdona volt. Amennyiben a beruházás megvalósul, a szerződés értelmében az ingatlanfejlesztőnek 1,25 millió eurót kell az önkormányzatnak átutalnia, amit a környék rekonstrukciójára fordítanak. Az építési engedély elfogadása fejében további infrastrukturális befektetéseket várnak el a beruházótól, akinek mindenekelőtt a környező úthálózatot kell megújítania - közölte Puskás Péter alpolgármester.