Szakmailag alapos a társadalmi vitára bocsátott stratégia, s reális képet mutat az épületvagyon állapotáról - olvasható az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közleményében, amelyben kifejtik, ma a lakóépületek jelentik a legnagyobb energiapazarló szegmenst. Ez részben a lakóépület állomány gyenge hőtechnikai állapotának, másrészt az épület állománytól független pazarló energiafogyasztásnak tudható be - állítják a szakemberek.

Mint írják, a 2006 és 2012 között majdnem felére zsugorodott építési piac tartós növekedéséhez jelentősen hozzájárulhat a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia céljainak megvalósítása, amelyhez  egy következetes, hosszútávú lakáspolitika kialakítását és végrehajtását tartják szükségesnek.

Komplex városrészrehabilitációt javasolnak

A szövetség javasolja, hogy komplex városrész rehabilitációkra is terjedjen ki a stratégia végrehajtása. Fontos lenne egy tanácsadó hálózat kiépítése, akár regionális és megyei szerveződés alapján, amely segítene  az építtetőnek tájékozódni az energetikai megoldásokról, pályázati lehetőségekről, a szakterület megbízható vállalkozóiról.

Az ÉVOSZ elnöksége azt is szorgalmazza hogy a készülő jogszabályokban és pályázati feltételek megfogalmazásánál az elérendő céloknál ne zárjanak ki és ne preferáljanak technológiákat. A célok elérése érdekében értékhatárok, az előállításhoz szükségese energia felhasználás és annak fajtája, az elvárható élettartam, és a költségoptimalizálás paraméterei legyenek meghatározva.