Bár nagy az eltérés a 19 Eurocosntruct ország között, összességében a trendfordulat lassúbbnak bizonyul, mint ahogyan az hat hónappal ezelőtt tűnt. A növekedés lendülete erősödött az Egyesült Királyságban, és felgyorsult az észak-európai országokban is. Az euro-övezetben, kivéve Olaszországot, véget ért a recesszió, bár a komoly gazdasági növekedés feltételei nem adottak - olvasható az Euroconstruct konferenciáról szóló Buildecon összefoglalóban.

A lassan javuló gazdasági környezetben az építési piac kilátásai azt sugallják, hogy az ágazat 2013-ban elérte a mélypontot, s nem sokkal stabilizálódik 2014-ben. A következő években kismértékű növekedés, és alacsony termelékenységi szint várható.

Alszektorok szerint véve a lakás ágazat még nyomás alatt van, különösen az új építés, amely tavaly is 4 százalékkal csökkent és 2014-ben gyakorlatilag 0,1 százalékon stagnál. Ugyanakkor 2015-2017-ben egész Európában fontos motorja lesz az építési piacnak a közel 4 százalékosra becsült növekedéssel.

Hasonló trenddel jellemezhető a nem-lakás célú magasépítés is, ahol a tavalyi éles csökkenést (-5 százalék) szolídabb, 2 százalékos erősödés váltja fel a következő három évben.

Az építési teljesítmény rész-piacainak alakulása. 2007=100


A mélyépítés 2014-ben valamivel jobban teljesít, mint a magasépítés, a növekedés 1,4 százalékos, pedig a fél évvel ezelőtti prognózis itt erősebb csökkenést jelzett. A 2015-2017-es periódusban folyamatos felerősödés várható. A felújítás-korszerűsítés tevékenysége is nő, ezzel ellensúlyozza az építési piacon bekövetkezett csökkenő trendet. A felújítás ezt a szerepét a közeljövőben is megtartja.

Makroszinten Kelet-Európa (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) ismét a húzóerő szerepét játssza, hiszen jelentékeny fejlődést mutat 2014-ben (+4,8 százalék) és a következő két évben meghaladja a 3 százalékot az erősödés.

A magyar építési piac növekedése 2014-ben várhatóan meghaladja a 14 százalékot. Ebben a jól alakuló makrogazdasági mutatók mellett igen jelentős szerepet játszik az EU forrásokon alapuló 10 százalékos magas- és 22-24 százalék közötti mélyépítési teljesítmény bővülés. Az előrejelzés következő három évében ez a kimagasló teljesítmény várhatóan nem tartható, azonban folyamatos, szerény erősödésre számítani lehet a Buildecon pognózisa szerint.