Információink szerint nem létezik országos hatáskörű előírás az egyes épületektől, telekhatároktól való ültetési távolságokra vonatkozóan, de bizonyos, hogy 

ÉRDEMES MEGFONTOLTAN TELEPÍTENI A HÁZ KÖRÜLI NÖVÉNYZETET.

A helyi önkormányzatok saját rendeletben, illetve az építési szabályzatukban rendelkezhetnek az ültetési távolságokról, ám ezzel a lehetőséggel sok helyen nem élnek, hanem a rendeleteik általában átvették a hatályon kívül helyezett szabályozás telepítési távolságait. 

Ha nincs különös szabályozás, akkor a telken elvileg bárhol ültethető növényzet, egyetlen fontos feltétellel: 

A SZOMSZÉDOS INGATLAN TULAJDONOSÁT NEM ZAVARHATJA AZ INGATLANA HASZNÁLATÁBAN, BIRTOKLÁSÁBAN NEM KORLÁTOZHATJA, ÉPÜLETÉBEN KÁRT NEM OKOZHAT.

Kertépítés előtt érdemes tájékozódni

Ültetés tervezésekor az önkormányzat polgármesteri hivatalában ajánlott információt gyűjteni arról, hogy létezik-e telepítési, ültetési távolságokat meghatározó helyi szabályozás. Ha nincs a telekhatártól, a szomszédos ingatlantól betartandó telepítési távolságokra vonatkozó előírás, akkor magánterületen a következőket kell szem előtt tartani:

  • Széles lombozattal rendelkező fák a szomszédos épülettől számított 8 méter távolságban ültethetők.
  • Olyan 4 métert elérő, de annál magasabbra nem növő fát, aminek a lombozata nem túl széles, a szomszédos ingatlantól 4 méter távolságra lehet telepíteni.
  • A 3 méter magasságig növő fák esetében a távolság 3 méter.
  • Bokor, sövény, díszfa, szőlő, ami 2 méternél nem nő magasabbra, 2 méter távolságban ültethető a szomszédos telekhatártól.

A magasra növő, terebélyes fák esetében – ha jogszabály nem áll rendelkezésre – jelezni kell a szomszédnak az ültetési szándékot, mégpedig figyelembe véve az adott növény végső magasságát.

A növényzet nem veszélyeztetheti a szomszéd ingatlan tetőszerkezetét, nem okozhat sérülést a falakban, ablakokban, nem árnyékolhatja be a szomszédos ingatlan ablakait, udvarát. Továbbá figyelni kell arra is, hogy 

NE NYÚLJANAK ÁT AZ ÁGAK A SZOMSZÉD UDVARÁBA, ÉS A LOMBOZAT LEVELEI VAGY ÁGAI NE HULLJANAK ÁT A SZOMSZÉD TELEKRE.

Ha a szomszéddal nem sikerül a megegyezés, akkor a helyi önkormányzat jegyzőjéhez lehet fordulni. Ilyen esetben a jegyző egy személyre szabott ültetési távolságot határozhat meg, és ha a döntés valakinek nem kielégítő, az ügy a bíróságon folytatódhat.