Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője szerint az ilyen fejlesztéseknél - legyenek azok ipari, kereskedelmi, kulturális vagy a városi környezetet javító beruházások - az adott terület ingatlanainak értéknövekedése az infrastruktúra fejlesztésének mértékével áll szoros összefüggésben.

A kérdés általában az, hogy az infrastrukturális fejlesztés arányban van-e a fő fejlesztéssel, illetve jelentősebb-e annál. Optimális esetben a beruházások emelik a környék ellátottságát és színvonalát, ami viszont az ott található ingatlanok árának emelkedésében is jelentkezik.

A gyakorlatban olykor problémát okoz az, hogy ezek az infrastruktúra-fejlesztések nem mindig érik el a kívánatos szintet, és azt sem, hogy többletértéket biztosítsanak a környék ingatlanpiacának. Egyes beruházók ugyanis - és itt nem a nagynevű cégekről van szó, melyek már a presztízsük miatt is figyelnek erre - szeretnek spórolni, és ez többek között a kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések minőségében csapódik le. Egyszerűbben fogalmazva: nem veszik figyelembe az adott környék elvárásait, igényeit - hívja fel a figyelmet Nagy Csaba.

De az infrastruktúra komolyabb erősítésének hiánya jelenik meg egy-egy városfejlesztés, egy park, egy sétálóutca, bármilyen zöld sáv, stb. esetében is. Habár ezek élhetőbbé, szebbé teszik a szűk környezetüket, jellemzően nem gyakorolnak jelentősebb hatást a környék ingatlanáraira. A szakértő tapasztalatai szerint legfeljebb csak közvetlenül a fejlesztés révén csendesebbé váló utcára vagy térre néző lakások árainál jelentkezik némi értéknövekedés.

Ezzel szemben például egy kereskedelmi fejlesztés, akár egy bevásárlóközpont építése még az építkezés indulása előtt érezhetően felhúzza a környék ingatlanárait. Ahogy az történt például a nem olyan régen megnyílt, XI. kerületi Etele Pláza esetében is, melyet már a beruházás megkezdése előtt beáraztak az ingatlantulajdonosok, azaz emelkedtek az ingatlanárak.

Az itt található lakások hirdetései jellemzően azzal kezdődnek, hogy meghatározzák, az adott ingatlan milyen közel található a plázához. Vagyis a bevásárlóközpont referenciaponttá vált, mivel többletértéket ad a környék ingatlanainak, és a keresletet is fokozza.

Biztosan nem növeli, inkább csökkenti viszont egy lakóingatlan értékét egy ipari fejlesztés vagy logisztikai központ építése - hívta fel a figyelmet a Balla Ingatlan régiós vezetője. A szakértő szerint az ilyen ipari beruházások inkább csak akkor jelentenek pozitív fejleményt egy környék számára, ha elég távol helyezkednek el a lakóövezettől, viszont nagy számú munkahelyet teremtenek. Ez a pozitív hatás azonban csak a fővárostól távolabbi, kisebb települések esetében mutatkozhat meg.