A most elinduló többlépcsős folyamat a bankoknál kezdődik, majd a terveztetéssel, engedélyezéssel, kivitelezéssel folytatódik. A használatba vehető lakások átadásával ténylegesen a statisztikákban így legkorábban 2017 elején jelenhetnek meg a hatások.

Budapesten és a vidéki nagyvárosokban ingatlanfejlesztő cégeknek van már több nagyobb társasház építésére előkészített és engedélyezett projektje, amit egyszerűen kivitelezőkkel versenyeztetni kell, így ott fog először növekedni az új építésű lakóingatlanok száma. A konstrukció másik nagy része lesz, amikor a lakosság közvetlenül fordul megrendelésekkel építőipari cégekhez, de ennek a kivitelezési ideje hosszabb, 2017 végén készülhetnek el.

Koji László szerint a csokkal nagyjából évente 3500-4000-rel több új lakóingatlan épülhet meg, a kormányzati ciklus végéig számításaik szerint, 40 ezer lakóingatlan készülhet el. Ez lényegesen több az utóbbi években mért évi 7000 körüli új építésnél.

Jobban meg kell fizetni a szakmunkásokat

Az elnök szerint az ágazatban van elegendő kapacitás, és szakember az új otthonteremtési programban jelentkező megrendelések teljesítésére. A vállalkozóknak azonban jobban meg kell fizetniük a szakmunkásokat.

2016-ban nem várja, hogy az ágazatban bővül a foglalkoztatás, hanem a meglévő kapacitásokat irányítják át az új megrendelésekre. Abban az esetben, ha a kormány az új uniós ciklus pénzügyi forrásaival 2016 közepétől visszatér megrendeléseivel az építőipari piacra, nagy értékű szerződések várhatóak.

Az 5 százalékra csökkentett áfa az új lakások építésénél fehérítheti a szektort. Ezen túl nem éri majd meg az embereknek szóbeli megállapodás alapján dolgoztatni a kivitelezőt, hanem jobb lesz írásban szerződni - mondta az ÉVOSZ elnöke.