A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Országszerte bajban vannak a bevásárlóparkok (retail parkok): az ebben a szegmensben általános, négyzetméterenkénti 10 eurós bérleti díj megfizetése csupán a fővárosban és néhány olyan vidéki városban nem okoz gondot  (például Veszprémben, Szolnokon, Pécsen vagy Szegeden), ahol monopolhelyzetet élvez az egyetlen retail park, illetve a városi kiskereskedelem sem túltelített − mondták a lapunk által megkérdezett ingatlanszakértők.

A C&A és a Müller jellemzően 800−1000 négyzetméter körüli üzlethelyiséget bérel és az említett helyszíneken képesek kitermelni a 10 eurós tarifát − a 400 négyzetméteres üzleteket nyitó DM még akár ennél többet is. Azokon a településeken, amelyeken két-három bevásárlópark küzd a túlélésért, már kannibalizálódnak a piaci szereplők, s csak négyzetméterenként 4−6 eurót vagy még ennél is kevesebbet tudnak fizetni.

A bérleten túl

Dunaújvárosban két, Nagykanizsán három park is szorongatott helyzetbe került, de még Debrecenben is nehézséget okoz, hogy egyszerre három bevásárlópark versenyez a vevőkért. Az igazán problémás városokban átmenetileg a kizárólag forgalomarányos fizetést is elfogadják a bérbeadók, ugyanakkor mind általánosabban elvárják tőlük az üzletkialakítási költségek átvállalását. Nem mellesleg az átlagos piaci viszonyok között 7-8 százalékos forgalomarányos hozzájárulás is lényegesen mérséklődött és a lefaragott tarifákba az üzemeltetési díjat is beleértenék a kereskedők.

Túlfejlesztettek

A forgalom visszaesése miatt egyébként van olyan üzlet, aminek a működtetése helyett jobban megérné a tulajdonosnak, ha bezárna, és fizetné a bérleti díjat; ez persze hosszú távon nem fenntartható állapotokat tükröz − hangsúlyozzák forrásaink. A válság vége, illetve a kereskedelem magához térése sem jelent minden városban gyógyírt a problémákra, van, ahol akkora a túlfejlesztés − ilyen például Nagykanizsa −, hogy az belátható időn belül nem tesz lehetővé érdemi változást.

Néhány jól működő park kivételével sehol sem százszázalékos a telítettség; ha a bezárások mértéke egy parkon belül meghaladja a 30 százalékot − jellemzően 70 százalékos foglaltságot garantálnak a bérleti szerződésekben −, az azonnali kiugrási lehetőséget ad a bérlőknek, akik ezt persze újabb díjcsökkentési tárgyalások kicsikarására használják fel.

Bedöntésről még nincs szó

Bevásárlópark komplett bezárásáról, illetve bedöntéséről mindazonáltal még nem lehetett hallani. Szakértők szerint egyébként a vidéki strip mallok legnagyobb problémája, hogy olyan keretszerződéseket alkalmaznak, amelyekben nincs különbség a vidéki és a budapesti bérleti díjak között, miközben a kisebb településeken a vásárlóerő csak a töredéke a fővárosinak.