A Társaság a Lakásépítésért Egyesület, a Magyar Építőanyaggyártók Szövetsége és a Magyar Lakásszövetkezetek Országos Szövetsége közös nyílt levelet fogalmazott a miniszterelnöknek, amelyben a családok otthonteremtési kérdéseivel foglalkozó, nagy hagyománnyal rendelkező, Otthonteremtési Tanácsadó Testület (OTT) összehívását szorgalmazzák.

A testület a 2000-es évek elejétől, különböző néven, de azzal az állandó céllal működött, hogy mértékadó civil és szakmai szervezetek bevonásával otthonteremtési - ehhez kapcsolódó pályázati és építésügyi - kérdésekben kormányzati intézkedésekre tegyen javaslatot, illetve kormányzati tervezeteket véleményezzen - olvasható a nyílt levélben.

A lakásügy és az építésügy jelenleg a Miniszterelnökséghez és a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik, ezért a szakmai szövetségek azt javasolják, hogy a két tárca a 2014-2018-as kormányzati ciklusra újítsa meg az Otthonteremtési Tanácsadó Testületet és jelölje ki vezetőjét és tagjait.

Mint írják, a szakmai szervezetek a korábbi testületben is tagok voltak. A kidolgozott anyagok és javaslatok rendelkezésre állnak. Ezen kívül a civil és szakmai szervezeteknek is kidolgozott anyagaik vannak, többek között energiahatékonysági projektekkel, használt lakásokkal kapcsolatos intézkedésekkel összefüggésben, valamint lakásfelújítást, lakásépítést,  bérlakásépítést ösztönző intézkedési javaslatokkal. Mindezt, illetve a szervezetek segítő közreműködését, szakmai támogatását és munkáját a miniszterelnöknek felajánlják.

A levelet Lázár János és Varga Mihály is megkapta.