Bár augusztusban a cégbíróságok nyári munkarendje miatt jellemzően kevesebb eljárás indult, mint a korábbi hónapokban, az elmúlt öt évben messze idén augusztusban indították a legtöbb felszámolást az építőiparban: a nyolcadik hónapban 237 céget döntöttek be. Az ágazatban szinte semmi sem változott, sőt az augusztusi szabadságolások után ősszel sajnos komoly esély van a felszámolási eljárások indításának ugrásszerű növekedésére - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A kényszer-végelszámolások dobták meg az adatot

A végelszámolások esetében még markánsabban kirajzolódik az ágazat mélyülő válsága. Az uborkaszezonnak számító augusztus hozta ugyanis minden idők nyolcadik legtöbb új eljárását, a feljegyzett 208 végelszámolás 86-tal több, mint 2010 hasonló időszakában volt. Idén a végelszámolások száma az év első hónapjaiban rendre meghaladta a 400-at - tavaly havonta jellemzően 200 körül alakult a mutató. A gyors idei növekedés mögött a bíróságok által a mérleg leadásának hiánya miatt indított tömeges kényszer-végelszámolások állnak - az igazgató. Amennyiben minden pénzügyi beszámoló leadását elhanyagoló céget eljárás alá vonnak, várhatóan még jó ideig fennmarad a magas végelszámolási arány.

Felelősségre kell vonni a csalárd cégvezetőket

A gyorsuló cégfluktuációt támasztja alá az új vállalkozások száma is, bár a cégalapítási kedv mind az előző hónaphoz, mind tavaly augusztushoz képest csökkent. Idén a nyolcadik hónapban 386 új építőipari céget jegyeztek be, egy évvel korábban 408-at, júliusban pedig 417-et. Kevéssé valószínű, hogy az építőipari kereslet húzza a cégalapításokat, sokkal inkább a "céghalmozók" folyamatos jelenléte - véli Csorbai. Bár a kormányzati szándék egyértelmű az adósságot hátrahagyó cégvezetők felelősségre vonásának terén, a megvalósításig még hosszú az út. Nem hagyhatóak ki a komoly szakmai egyeztetések, csak ezek fényében lehet kialakítani a pontosan szabályozott, hatékony jogszabályi hátteret -tette hozzá a szakember.