Kőszeg történelmi belvárosának egyik nevezetes épületét hirdette meg értékesítésre a tulajdonos Luxorville 2007 Ingatlanforgalmazó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. felszámolója: a kőszegiek által Bálháznak nevezett, u-alakú épületegyüttes irányárát nettó 190 millió forintban határozták meg. A Jurisics térhez közeli, Schneller István utca 2. szám alatti barokk épület rendezvényhelyszínként, vendéglőként és filmszínházként is ismert, ám évek óta üresen, kihasználatlanul áll. A XVIII. század végén épült, a legrégebbi részei a XVI-XVII. században, hozzákapcsolódik az egykori városfal részeként az 1546-ban épült Lombai torony maradványa is. A Bálház vendéglőként nyílt meg 1795-ben, amely a város arisztokrata, köznemesi és polgári családjainak találkozóhelye volt, színházi előadásoknak is helyet adott, és többek közt Liszt Ferenc is koncertezett itt 1846-ban - derül ki a Wikipédiából.

A Bálház területei 1966 óta műemlék jellegű épületek, így azok eladásra a március végén meghirdetett pályázaton is elővásárlási joga volt a kulturális örökségvédelmi hatóságnak. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elővásárlási jogát csak érvényes és eredményes pályázat során tudja érvényesíteni, azonban a közelmúltban zárult pályázat eredménytelenül zárult - tudtuk meg Filip György felszámolóbiztostól, aki ugyanakkor az ajánlatokról és a Luxoville felszámolásáról nem tudott tájékoztatást adni lapunknak.

A szebb napokat látott, hagyományosan Kőszeg kulturális életének egyik központjaként működő Bálházat 2002-ben adta el a tulajdonos önkormányzat már nagyon leromlott állapotban, felújítási kötelezettséggel. Az adásvételi szerződés szerint a három helyrajzi számon nyilvántartott telkek és felépítmények 22,3 millió forintért kerültek a Kőszegi Bálház Kft. tulajdonába. A felújított épületben a tulajdonosnak helyet kellett biztosítania az önkormányzat és intézményei számára mozis vetítésekre is. Információink szerint az elhúzódó felújítás 2008-ra elkészült, ám az épület azóta sem nyílt meg a városlakók előtt. Ennek oka valószínűleg az, hogy nem lett volna rentábilis a moziként és kiállítótérként az üzemeltetés, és egyéb, jól működő funkciót sem találtak az épület hasznosítására.

A 2002-ben alapított Kőszegi Bálház Kft. fő tevékenységeként az éttermi és mozgó vendéglátást jegyezték be, tulajdonosa egy kőszegi magánszemély volt. A cég 2009 végén beolvadt a Luxorville-be, amely 2011 novembere óta áll felszámolás alatt - derül ki az Opten cégtárának adataiból. A 2007-ben létrejött, Budapesti székhelyű Luxorville egy magyar magánszemély és egy washingtoni székhelyű, majd egy vaduzi, feltehetően offshore státuszú cégeket követően 2009 decemberében került a kőszegi Pannontér Régiófejlesztő Kft. érdekeltségébe. A cégek veszteségesen tevékenykedtek, a Luxorville-nek 2008-2010-ben nem volt bevétele, 2010-ben kötelezettségállománya meghaladta a 656 millió forintot, vesztesége 1,4 millió forint volt. A befektetett eszközei 653 millió forinton voltak nyilvántartva mérlegében. A Bálház ingatlanaira az Erste Bank jegyzett be jelzálogjogot. A Pannontérnek sem volt bevétele 2010-ben, tartozása másfél millió forintra rúgott.

A kép illusztráció, a kőszegi főtér