A lakásárak 2008 óta minden évben csökkentek, azonban ennek mértéke 2009 és 2011 között országos szinten mérséklődött. 2012-ben viszont ismét a 2011-ben megfigyelt értékhez közeli, 2,2 százalék volt a csökkenés, a forgalom pedig évtizedes mélyponton stagnált. A piac négy éve keresi a kiutat, és ha nem lett volna az év eleji végtörlesztés, nagy valószínűség szerint az elmúlt négy év minimumértékére süllyedt volna. Az eddigi információk alapján a 2012-re várható 94 ezer tranzakció alig harmada a 2003. évi csúcsértéknek - olvasható az FHB Lakásárindexében.

Az új lakások piaca kimerült

2012 utolsó negyedévében és az egész évben is kevesebb lakás épült, mint az előző év azonos időszakában. Tavaly 10 600 új lakás adtak át Magyarországon, míg Budapesten ugyanebben az időszakban 1972 darabot.  2012-ben sajnos ismét meghaladta az épített lakások száma a kiadott engedélyek számát, ami kedvezőtlen előjel 2013-ra.

A konjunktúra tartós gyengélkedése és a kilátások folyamatos romlása csökkentette az árakat

A tavaly év elején publikált FHB Lakásárprognózis 2012-re stagnálással számolt, de a kedvezőtlenebb makrogazdasági, pénzügyi környezet következtében az év egészére mért 2,2 százalékos csökkenés némileg alulmúlta a várakozásokat.

Támogatások a lakáspiacon

Az elemzők már tavaly is némi fellendülést vártak a támogatási rendszer nyári bővítésétől. A jelenleg elérhető támogatások jóval kedvezőbbek, mint az utóbbi évek lehetőségei. Számításaik szerint, melyek során  egy tipikus lakás vásárlásához felvett hitel esetén összegezték a lehetséges támogatások értékét, a jelenleginél kedvezőbb lehetőségek legutóbb 2005-ben kínálkoztak.

Az idén januártól megemelt mértékű kamattámogatás a hitel futamidejének első 5 évében jelent könnyebbséget. Ebben az időben a fizetendő részletek közel egynegyedét lehet megspórolni.  Egy 6 millió forintos, használt lakás vásárláshoz nyújtott hitel esetén 65 391 forintos törlesztőrészletekkel lehet kalkulálni:

A "szocpolként" ismertebb lakásépítési (lakásvásárlási) támogatás is újra elérhető az első lakásukat vásárlók számára. Ez az állami hozzájárulás jelenleg 800 ezer forinttól indul, és a gyerekek számától, a lakás energetikai besorolásától, valamint a lakás nagyságától függően a három millió forintot is meghaladhatja. Sajtóhírek szerint nagysága idén még tovább emelkedhet, felhasználhatósága bővülhet.

A lakástakarékpénztári megtakarítás állami támogatása további eleme a lakásvásárláson gondolkodóknak, bár az éves támogatás mértéke 72 ezer forintban limitált, ám egy háztartás több tagja is igénybe veheti a lehetőséget, legalább éves megtakarítási periódus esetén.

Kényszerértékesítés előtt álló lakások

A használt lakások piacán továbbra is jelen lesznek a kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok. 2013 elejétől az értékesíthető lakások kvótája az egyes negyedévekben 4 százalékra emelkedett a tavalyi 3 százalékhoz képest. Az országos forgalomnak már mintegy nyolcadát teszik ki ezek az ingatlanok, és a nyomott árak az országos árszintet is befolyásolhatják.

A lakásárak idén is stagnálhatnak

2013-ban a tavalyi folyamatok azonos irányú folytatódására számít az FHB. A hitelkínálat növekedésére utal a hitelezési feltételek enyhülése, és a támogatási rendszer megújulásának gyors jelentkezése, ami pozitívan hathat a lakáspiac keresleti oldalára.  A keresletet az alacsony árszint is ösztönözheti. A rövid futamidejű kamatok csökkenésével az alternatív befektetési lehetőségek vonzereje csökkent, ami részben a lakáspiac felé terelheti a megtakarításokat. A keresleti oldalon azonban csak a jövedelmi folyamatok stabilizálódása hozhat tartós erősödést, most is a makrogazdasági tényezők a meghatározóak.

Elsősorban a makrogazdasági helyzetet figyelve rontja az FHB a tavaly ősszel közzétett előrejelzést. Ezt a hatást csak részben, és elsősorban az év második felében lesz képes ellensúlyozni a vonzó támogatási rendszer ereje. A továbbra is bizonytalan környezetben a tavalyit némileg meghaladó forgalom mellett, 2013-ban a lakásárak stagnálását prognosztizálják.