A francia baloldali szövetség 90 százalékra emelné a felső jövedelemadó-kulcsot, ha a július 7-ig tartó parlamenti választások után átvenné a kormányt –  írja a Bloomberg. 

A beszámoló szerint Eric Coquerel a Cnews televíziónak adott interjújában közölte az adatot, hozzátéve, hogy az Új Népfront javaslata átmenne a francia bíróságokon.  Úgy véli, nem tekinthető elkobzásnak ez a mérték, mert csak az adófizetők bevételének legfelsőbb részét érintené. 

A terv korábban a szélsőbaloldali France Unbowed párt programjában is szerepelt. A 2019-ben javasolt költségvetési módosításban a felső adókulcsot a 411 683 euró (440 213 USD) feletti adóköteles jövedelmekre alkalmazták volna.

A franciaországi jövedelemadó jelenleg 45 százalékos a 177 106 euró feletti jövedelemre.

Legutóbb, amikor a kormány megpróbálta bevezetni a Coquerel által javasolt szintet megközelítő legmagasabb jövedelemadó-kulcsot – az 1 millió eurót meghaladó bevételek 75 százalékos kulcsát –, az indítványt a francia alkotmánybíróság elvetette. Ez arra kényszerítette az akkori elnököt, Francois Hollande-ot, hogy átalakítsa az adókulcsot a vállalatok által az 1 millió eurót meghaladó jövedelmek után fizetett illetékké.

Miután a baloldali szövetség a minap ismertette terveit, a francia üzleti szféra nyomban bírálta az elképzeléseket. Aggodalmukat fejezték ki a minimálbér emelése, a gazdagok és a tőkére kivetett adók visszaállítása, valamint a Macron nyugdíjreformjának visszafordítására irányuló tervek miatt.

Az Új Népfront jelenleg a második helyen áll a június 30-i parlamenti választás első fordulójában zajló szavazás után, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés mögött, Emmanuel Macron francia elnök pártja és szövetségesei előtt.