A kutatás az eddigi legnagyobb olyan tanulmány, ami a feltétel nélküli alapjövedelmet vizsgálja. A kísérletben az alacsony jövedelmű résztvevők három éven keresztül mindenféle kötöttség nélkül havonta ezer dollárt kaptak. A háromezer résztvevő mindegyike Texas és Illinois lakosa volt, akiknek a jövedelme nem éri el a 28 ezer dollárt.

A tanulmány szerint a segélyezettek extra kiadásaikat nagyrészt olyan alapvető szükségletekre fordítják, mint a lakbér, a közlekedés és az élelmiszer. Ugyan átlagosan kevesebben dolgoztak, de továbbra is aktívak maradtak a munkaerőpiacon, és összevetve a kontrollcsoporttal, tudatosabban kerestek állást.

A Business Insider írása alapján a vizsgálat eredményei arra is rámutattak, hogy akik kötetlen alapjövedelemben részesültek, átlagosan havi 310 dollárral növelték kiadásaikat, de a legtöbbet ők is élelmiszerre, lakbérre és közlekedésre költötték. Mindemellett a kontrollcsoporthoz képest több anyagi támogatást nyújtottak a rászorulóknak.

A kutatók szerint ugyanakkor nincs arra vonatkozóan közvetlen bizonyíték, hogy jobban hozzáfértek az egészségügyi ellátáshoz vagy hogy javult volna a fizikai és a mentális egészsége azoknak, akik ezer dolláros kifizetéseket kaptak.

Az ember a guruló dollárok mögött

A kutatások legnagyobb támogatója az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman volt. Az MI-milliárdos összesen mintegy 60 millió dollárt, átszámolva közel 21,5 milliárd forintot fordított a kutatásra, melyből 14 millió dollár közvetlenül az ő pénze volt.

Altman a projekt bejelentésekor azt mondta, szerinte lehetetlen valódi esélyegyenlőséget teremteni a társadalomban a garantált jövedelem valamilyen változatának bevezetése nélkül.

Masszív kamukampányokra használták az OpenAI szoftvereit, színt vallott a vállalat

A technológiai óriás első jelentése szerint több országból is indultak olyan kampányok, amelyek során az eszközeiket használva állítottak elő és terjesztettek propagandát.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→