Kimberly Cheatle, alig egy nappal egy képviselőházi meghallgatás után távozott az amerikai titkosszolgálat éléről, amelyen mindkét párt képviselői felszólították a lemondásra a Donald Trump ellen egy pennsylvaniai nagygyűlésen elkövetett merényletkísérlet miatt.

Cheatle, aki 2022 augusztusa óta volt a Secret Service igazgatója, a Trump elleni merényletetkisérletet a titkosszolgálat „évtizedek óta legjelentősebb operatív kudarcának” nevezte. A meghallgatáson – ahol a republikánusok és a demokraták ritka egyetértésben voltak – azt mondta a törvényhozóknak, hogy teljes felelősséget vállal a biztonsági mulasztásokért. Azzal viszont felbosszantotta kihallgatóit, hogy nem válaszolt néhány konkrét kérdésre a vizsgálat kapcsán – írja a The Guardian.

A 20 éves fegyveres, aki megpróbálta kioltani Donald Trump életét, látszólag könnyedén kikerülte a volt amerikai elnököt körülvevő összes biztonsági intézkedést egy tetőről tudott tüzet nyitni annak a színpadnak a közelében, amelyen az elnökjelölt éppen beszélt. A támadásra annak ellenére kerülhetett sor, hogy a gyűlésen a bámészkodók észrevették a merényletre készülő férfit.

A merénylet felzaklatta az amerikai közéletet az eleve meglehetősen feszült elnökválasztási kampány során.

A személyzetnek írt lemondólevelében Cheatle így fogalmazott: „A titkosszolgálat magasztos küldetése, hogy megvédje nemzetünk vezetőit és pénzügyi infrastruktúráját. Július 13-án nem teljesítettük ezt a küldetést. Az elmúlt héten intenzív volt az ellenőrzés, és ez továbbra is így lesz, mivel a műveleti tempónk fokozódik. Igazgatóként teljes felelősséget vállalok a biztonsági mulasztásért.”