A felhasználók már az új csúcsprocesszor, a Snapdragon 8 Gen 4 bejelentését várnák a Qualcommtól egyelőre csak rossz hírekkel tud szolgálni a cég. Találtak egy súlyos nulladik napi sérülékenységet chipjeikben, azonban a támadók már megelőzték őket – írja a hvg.

A CVE-2024-43047 kód alatt nyilvántartott sebezhetőség több tucat Qualcomm lapkakészletben megtalálható, amelynek fő veszélyforrása, hogy mivel a cég az androidos készülékek legnagyobb chipgyártója, számos márka használja őket. 

A Qualcomm a Google fenyegetéselemző csoportjától, a Threat Analysis Group „jelzései” révén értesült a problémáról, majd az Amnesty International biztonsági szerve is megerősítette ezeket.

A TechCrunch hozzátette, jelenleg nem tudni sokat arról, hogy kik használták ki a sebezhetőséget, ahogyan az sem ismert, hogy kiket célozhattak meg az ilyen támadások során. Qualcomm szeptemberben elérhetővé tette a javítást az ügyfelei számára, így már csak a gyártókon áll kiadják-e azt szoftverfrissítés formájában a felhasználók készülékeire.

gyártó összesen 64 lapkakészletet sorolt fel a sérülékenységek által érintettek listáján. Mivel ezek között több évvel ezelőtti chipsetek is vannak, felmerül néhány kérdés. Főként, hogy mi lesz azokkal a régebbi készülékekkel, amelyeknek a gyártók már „elengedte a kezét”, így nagy valószínűséggel a javítócsomagot sem adják majd ki rájuk. 

Egy apró cseh városka lehet az európai chip-ipar megmentője

Az ON Semiconductor Corp. nevű amerikai chipgyártó vállalat 2 milliárd dolláros befektetése technológiai központot ígér, amely egyben Csehország stagnáló gazdaságát is fellendítené.
Bővebben--->