Már három halálos áldozata van az árvizeknek Csehországban, hét személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak és továbbra is keresnek a hatóságok – közölte kedden a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24).

Észak-Morvaországban két idős áldozat holttestére a vízzel elárasztott házakban találtak rá, míg egy középkorú nő elcsúszott és a megáradt patakban megfulladt. Az eltűntek között van egy elárasztott személyautó négy utasa, a kocsit a vízben megtalálták, de az utasoknak nyomuk veszett. 

Meteorológusok szerint a csehországi árvíz hétfőn tetőzött, de nagyobb esőzésekre egészen szerdáig számítani kell. Hétfőn több mint 200 helyen volt extrém árvízhelyzet, a mentési munkálatokba a hivatásos mentők és tűzoltók mellett katonák és katonai helikopterek is besegítettek. 

A cseh kormány kedd esti rendkívüli ülésén 2000 katona bevetését hagyta jóvá. 

Már látszik a vége

A legsúlyosabb az árvízhelyzet

  • kedden délelőtt Észak-Morvaországban és Dél-Csehországban volt;
  • Ostravában hétfőn késő délután átszakadt az Opava folyó gátja – a víz elárasztotta a város mintegy tízezer lakosú részét;
  • Litovel, Krnov és Opava városok egy része is víz alatt van. 

Kedden reggel azonban az Opava, Odera és más folyók vízszintjének emelkedése megállt. Dél-Csehországban elsősorban a helyi patakok áradtak meg, s a helyzetet a folytatódó esőzés bonyolítja. Országszerte továbbra is mintegy 80 ezer háztartás van áram nélkül a megrongálódott vezetékek miatt.

Számos helyen szünetel az iskolai tanítás, állnak a gyárak, és a lakosság élelmiszer- és ivóvíz-ellátásának terén is komoly problémák vannak.

Az anyagi károk hatalmasak: 

  • több száz ház és gazdasági épület dőlt össze,
  • az árvíz sújtotta területeken megrongálódtak az utak és a hidak, 
  • illetve a közúti és a vasúti közlekedésben egyaránt fennakadások vannak.

Az első becslések több tízmilliárd koronára saccolják a kár mértékét. 

Veszélyben a választás

Az árvíz által leginkább sújtott területek több polgármestere felszólította a kormányt, hogy halassza el a péntekre és szombatra tervezett regionális helyhatósági és részleges szenátusi választásokat.

Petr Fiala miniszterelnök a kormány rendkívüli hétfő esti ülése után bejelentette, hogy a voksolást a nehéz helyzet ellenére is megtartják.

Az árvíz által leginkább sújtott településeken mozgó urnákat fognak használni, és a voksolás lebonyolítását hivatásos mentők és tűzoltók is segíteni fogják. Mindezek ellenére a hatóságok azzal számolnak, hogy ezeken a helyeken várhatóan alacsony lesz a választási részvétel, mert az embereket lefoglalják a mentési munkálatok.

Árvíz: négy ország, 18 halálos áldozat

Az egész Közép-Európán pusztító árvizekben emberek tűnnek el, holttestek maradnak a romok után.