Már legalább 18 áldozata van a Magyarország körüli régióban napok óta egyre súlyosbodó árvizeknek.

Lengyelországban vészhelyzetet vezetettek be, Donald Tusk miniszterelnök kormánya 1 milliárd złotyi (92 milliárd forint) azonnali segélyről döntött a katasztrófa sújtotta régióknak. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy két várost, Nysaban pedig egy kórházat is ki kellett üríteni. Lengyelországban legalább 4 halottról tudnak

Csehországban három halálesetről számoltak be. Petr Fiala kormányfő szavai szerint az utóbbi száz év legnagyobb árhulláma vonul le az ország keleti részének folyóin.

A legkritikusabb a helyzet az ország harmadik legnagyobb városban, Ostravában, ahol az Odera több más folyóval találkozik. A 285 ezer lakosú várost védő gátak több helyen átszakadtak, az életveszélybe került lakosok kimenekítéséhez helikoptereket is bevetettek. 

A Morava folyó mentén fekvő Litovelben a hatóságok becslése szerint a város területének mintegy 80 százalékát öntötte el a víz.

Ausztriában hatalmas folyammá duzzadt a főváros nevét viselő Wien, amely békeidőben egy alig észrevehető, pataknak is beillő folyócska. Az országban már négy halálos áldozatról tudnak, főként Alsó-Ausztria tartományban nehéz a helyzet, gátszakadástól tartanak. Már több mint 200 utat zártak le és 1800 épületet ürítettek ki. 

Romániában már a hetedik holttestet találták meg az ár után maradt romok közt. Több száz tűzoltó segíti az emberek mentését, az áradások különösen az ország keleti részét sújtották. Mintegy 6000 tanyát borított el az árvíz, az emberek a házak tetején kerestek menedéket – olvasható a zdf.de összefoglalójában.