A korábban szívbeteg idősek számára évekig gyakran ajánlották az alacsony dózisú aszpirin szedését, hogy a kardiovaszkuláris betegségeket megelőzzék. Ez a hatóanyag ugyanis segít a vér hígításában és megakadályozza a vérrögök kialakulását, melyek szívrohamot és stroke-ot okozhatnak.

Egy, a Health által ismertetett kutatás azonban kimutatta, hogy azok számára, akik korábban nem rendelkeztek szívproblémákkal, nem éppen a legjobb prevenciós módszer a gyógyszer szedése, náluk ugyanis növelheti a vérszegénység és a túlzott vérzés kockázatát.

Az eredmények hatására az American College of Cardiology és az American Heart Association 2019-ben frissítette ajánlásait, hogy az ebbe a csoportba tartozó embereknek a továbbiakban ne ajánlják a tüneti szer alkalmazását.

A váltás ellenére a tanulmány szerzői úgy vélik, hogy még mindig felnőttek milliói szedhetik az aszpirint a szívbetegségek kivédése céljából.

Na de akkor mégis kiknek ajánlott napi szinten aszpirint szednie? Az USPSTF jóváhagyott ajánlásai szerint a napi dózist az egyénre kell szabni az olyan, 40-59 éves felnőttek esetében, akiknél a 10 éves kardiovaszkuláris kockázat 10 százalék vagy annál nagyobb.

Nem árt vigyázni, ezekkel a gyógyszerekkel lehet probléma a pokoli hőségben

A szélsőséges időjárás és az extrém meleg fokozhatja a hőséggel összefüggő betegségek veszélyét, de bújtatott módon is veszélyeztetheti az egészséget, ugyanis sok gyakori gyógyszer mellékhatásait felerősítheti és kiterjesztheti. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.