Az új-zélandi statisztikai hivatal kedden közzétett adatai szerint a 2024 júniusával zárult évben 131 200 ember hagyta el Új-Zélandot, ami ideiglenesen a legmagasabb érték, amelyet egy éves időszakra vonatkozóan feljegyeztek. Ezek mintegy harmada Ausztráliába tartott.

Bár a nettó migráció – az érkezők száma mínusz a távozóké – továbbra is magas szinten marad, a közgazdászok szerint ez is csökkenni fog, mivel a gazdaság gyengülése miatt csökken az Új-Zélandra költözni kívánó külföldi állampolgárok száma.

Az adatok szerint a távozók közül 80 174-en voltak állampolgárok, ami majdnem kétszerese a covid-19 világjárvány előtt tapasztalt távozók számának. A világjárvány idején a tengerentúlon élő új-zélandiak – az akkori kormány járványkezelésének hatására – történelmi jelentőségűen nagy számban tértek haza – írja a Reuters

Közgazdászok szerint a megélhetési költségek, a magas kamatok és a kevesebb munkalehetőség miatt csalódott új-zélandiak Ausztráliát, az Egyesült Királyságot és más országokat keresnek.

Új-Zéland gazdasága azóta vergődik, hogy a központi bank 521 bázisponttal megemelte a készpénzkamatlábat, ami a hivatalos készpénzkamatláb 1999-es bevezetése óta a legagresszívabb szigorítás. A gazdaság éves növekedése az első negyedévben 0,2 százalék volt, a munkanélküliség a második negyedévben 4,7 százalékra emelkedett, az infláció pedig továbbra is magas, 3,3 százalék.

Ausztrália azzal vonzotta be az új-zélandiakat, hogy toborzott és áthelyezési csomagokat kínált olyan területeken, mint az ápolás, a rendvédelem és a tanítás, ahol hiányszakmák vannak. Ugyanakkor az új-zélandi kormány jelentős leépítéseket hajtott végre az ország közszolgálatában, így sok szakképzett munkavállaló állást keres.