Az alábbi esetet olvasónk osztotta meg velünk. Baráti társasággal június közepén ötnapos osztrák nyaralásra indultak Ausztriába, a Salzkammerguti tóvidékhez, alaposan megtervezve a kikapcsolódás minden részletét, a szállásfoglalástól kezdve a napi programokon át, egészen az utasbiztosítás megkötéséig. Mivel autóval utaztak, természetesen gondjuk volt a magyar és az osztrák autópálya jogosultságok megvásárlására is.

Az indulás reggelén annak rendje és módja szerint egy magyarországi benzinkúton megtankoltak, és 

MEGVETTÉK AZ EGÉSZ AUSZTRIA TERÜLETÉRE SZÓLÓ AUTÓPÁLYA-MATRICÁT 4.840 FORINTÉRT.

Kép: Economx

De jött a büntetés

A kikapcsolódás amúgy remekül sikerült, csakhogy néhány hét elteltével hivatalos magyar nyelvű levél érkezett Ausztriából, amelyben az ASFINAG, az osztrák autópálya-társaság ellentmondást nem tűrő módon azt közölte, hogy szabálysértést követtek el.

A SZABÁLYSÉRTÉS TÍPUSA „AZ AUTÓPÁLYADÍJ MEGFIZETÉSÉNEK ELMULASZTÁSA”, AMIÉRT NÉGY HÉTEN BELÜL 120 € ÖSSZEGŰ BÜNTETÉS MEGFIZETÉSÉT VÁRJÁK EL A MEGADOTT BANKSZÁMLASZÁMRA. 

Tudatták egyúttal, hogy 

az Ön tulajdonában lévő (…) rendszámú gépjárművet az osztrák díjköteles úthálózaton az automatikus ellenőrző berendezés rögzítette. Ennek során megállapításra került, hogy erre a járműre az időarányos, előírás szerinti díjat nem fizették meg.
Kép: Economx

MÁR PEDIG IGENIS MEGFIZETTÉK A DÍJAT, SŐT, TÖBB NAPON KERESZTÜL-KASUL BEJÁRTÁK AUSZTRIÁT,

mígnem az ominózus kamerás ellenőrzés sok száz kilométer megtétele után már hazafelé érte a társaságot, a Bécset elkerülő A 21-es pályaszakaszon.

Lehet fellebbezni

Olvasónk tehát a fellebbezés mellett döntött, hiszen némi internetes keresgélés után kiderült, hogy azért arra is van lehetőség, az alábbi formai tartalmi követelményeknek eleget téve:

Tisztelt ASFINAG!
Az ügyiratszám: [...]
Én […], a [...] rendszámú jármű tulajdonosa 2024 […] napján kaptam egy 120 eurós büntetést, amit nem tartok jogszerűnek, mivel érvényes matricával rendelkeztem. 
Mellékelem a matrica vásárlását igazoló nyugtát és a jármű szélvédőjén található matricáról készült fényképet, amelyen jól látható a helyes felhelyezés.
Kérem a büntetés felülvizsgálatát és visszavonását.

CSAKHOGY A MATRICÁT MÁR A KUKÁBÓL SEM TUDTA ELŐBÁNYÁSZNI, MIVEL A KIRÁNDULÁS UTÁN AZT ELTÁVOLÍTOTTÁK A SZÉLVÉDŐRŐL.

Az elásott kutya rejtélye

És itt lehet a 120 eurós bűzlő kutya elásva, ugyanis nem kevés telefonos utánajárással az is kiderült, hogy a büntetés okai a következők lehetnek:

  • Helytelen matrica használat: a matrica nem volt megfelelően felragasztva a szélvédőre, vagy nem volt jól látható.
  • Érvénytelen matrica: a matrica lejárt, vagy nem volt az adott időszakra érvényes.
  • Digitális matrica problémák: digitális matrica használat esetén előfordulhat a nem megfelelő rendszámos regisztráció.

A telefonálgatásokból végül kiderült, hogy az osztrák autópálya-kezelő fotókkal alátámasztva tudja igazolni, hogy 

A MATRICA MINDÖSSZE 30 SZÁZALÉKBAN VOLT FELRAGASZTVA A SZÉLVÉDŐRE, ÉS A HOZZÁ TARTOZÓ ELLENŐRZŐ SZELVÉNY SEM LETT ELTÁVOLÍTVA, AMI VISSZAÉLÉSRE AD LEHETŐSÉGET, ÉS AZ ÚJRAFELHASZNÁLÁS ESHETŐSÉGÉT HORDOZZA.

Kép: ADAC. Az osztrák autópálya-matrica ajánlott elhelyezése autóra, illetve motorkerékpárra

Tanulság

Aki tehát Ausztriába készül, legyen körültekintőbb, mint a cikkben szereplő magyar turisták, és az autópálya használati jogosultságot vagy online intézze, vagy ha ragasztós matricát vásárol, akkor fontos tudni, hogy 

A SZÉLVÉDŐ BAL SZÉLÉRE VAGY A VISSZAPILLANTÓ TÜKÖR MÖGÉ, JÓL LÁTHATÓ HELYRE KELL FELHELYEZNI, ILLETVE A MATRICA ALSÓ RÉSZE A VÁSÁRLÁS BIZONYLATA, AMIT LE KELL VÁLASZTANI, ÉS A SOFŐRNEK MEG KELL ŐRIZNIE.

Mert aki nem így tesz, voltaképpen a 120 eurós büntetésen kívül a matrica árát is hiába fizette meg.

Kurucos lazaság, labancos szigor

A fellebbezésre kissé furcsa magyarsággal ugyan de hamar megérkezett az egyértelműen elutasító válasz, mondván:

Ne feledje, a fizetési határidő nem hosszabbodik meg, ha felveszi velünk a kapcsolatot. 
Kép: Economx

Mi másra futná Ausztriában 120 euróból?

Végezetül lássunk néhány idegborzoló példát arra, hogy a trehányságból fizetendő 120 eurót a büntetés helyett mi másra lehetne elkölteni nyugati szomszédunkban.

  • Ennyi pénzből például a méltán közkedvelt osztrák turistaparadicsomban, a Salzkammerguti tóvidéken két felnőtt számára egy éjszakás szállást lehet bérelni reggelivel.
  • Korsónként 3 euróval számolva egy kisvendéglőben 40 hűsítő sör rendelhető.
  • Egy átlagos bécsi étteremben előétellel, főétellel, desszerttel, itallal egy 4 fős család meg tud ebédelni ebből az összegből.

És még mindig nincs vége

Ha már útdíjak. Azt sem árt tudni, hogy az autópálya-díjakon felül Ausztriában bizonyos útszakaszokon extra összegeket kell fizetni. Ilyen szakaszok például az egyes alagutak és hegyi utak, ahol a gépjárművek díjtétele 6,5 – 13,5 € között változik. 

További autós hírekért keresse a Totalcart.