Várhelyi Olivér szerint nagy megtiszteltetés, hogy Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke az egészségügyért és állatjóletért felelős biztosi pozícióra jelölte. Szerinte ez a jelölés elismerése annak a több, mint száz éve a világ élén járó magyar egészségügynek és tudásnak, amit olyan nagy nevek fémjelezne, mint Semmelweis, Szentgyörgyi vagy Karikó. 

A magyar biztos-jelölt úgy fogalmazott:

Óriási a feladat, hogy hitelesen képviseljem ezt a kiválóságot. Kemény munkával igyekszem a bizalmat megszolgálni, ahogy azt az elmúlt 5 évben is tettem

- idézi az atv.hu a jelöltet.

Szijjártó Péter annyira nem lelkes

Az európai uniós bővítéspolitikával kapcsolatos brüsszeli képmutatásba illeszkedik az Európai Bizottság elnökének azon döntése, amelynek értelmében Várhelyi Olivér nem folytathatja munkáját a területért felelős biztosként - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a szerb gazdasági miniszterrel közös sajtóértekezletén az újságírók kérdéseire válaszolva azon véleményének adott hangot, miszerint a bővítéspolitika terén Brüsszelben jelen lévő képmutatás része az a friss döntés is, amelynek értelmében Várhelyi Olivér nem folytathatja a munkáját a területért felelős biztosként az új Európai Bizottságban.

Az állatvédők sem örülnek túlságosan Várhelyi Olivér jelölésének:

több, állatvédelemmel foglalkozó aktivista is kétségét fejezte ki, hogy a magyar biztos a következő öt évben az egészségüggyel és az állatjólléttel foglalkozna

- írja a Népszava.

A Politicora hivatkozó cikk szerint Várhelyi Olivér ellentmondásos személyiség, eddigi munkája során több kritikát kapott azért, ahogyan az egyes tagjelölt államok jogállamisági és demokráciával kapcsolatos aggályait kezelte, de bírálták durva vezetési stílusa miatt is. 

Kétségeik mellett az állatvédelemmel foglalkozó európai parlamenti képviselők és a civilek örömüket fejezték ki, amiért az Európai Bizottság (EB) elnöke meghallgatta kérésüket és külön biztost nevezett ki erre a posztra.

Ugyanakkor Von der Leyen Várhelyinek küldött megbízólevele csak homályosan utal az állatjóléti szabályok korszerűsítésére.

Készen állunk, bárki legyen is a jelölt - mondta Joe Moran, a Négy Mancs brüsszeli irodájának igazgatója. Az Eurogroup for Animals politikai ügyekért felelős vezetője ugyancsak örül, hogy az EB-ben létrehoztak egy, az állatvédelemmel foglalkozó portfóliót, de annak már kevésbé, hogy azt Várhelyi Olivér kapná meg. Stephanie Ghislain hozzátette,

az ideális biztosnak valamifajta tapasztalattal kellene rendelkeznie az állatjóléti kérdésekben, s szívvel-lélekkel kell az állatokhoz hozzáállnia.

Az EU az állatokért kampány koordinátora azt mondta, nem tudják, mi Várhelyi Olivér véleménye az állatvédelemről. Adolfo Sansolini jelezte, számára

a leendő jelölt nem tűnik kompetens személynek, márpedig ennek alapkövetelménynek kellene lennie.

Ennek ellenére optimista, mivel az állatjóléti kérdések eddig sokadlagosak voltak az EB munkájában, s sokszor egy adott biztos jóindulatán múlt, hogy mennyit foglalkozik a területtel. Éppen ezért történelmi fordulópontként értékelte a fejleményeket, függetlenül attól, ki a jelölt. 

Ursula von der Leyen kedden mutatta be a következő EB-t, amelyről majd az Európai Parlament mondja ki a végső szót. A képviselők minden jelöltet meghallgatnak és értékelnek, mielőtt döntenének a teljes grémium jóváhagyásáról. Többségi döntéssel akár meg is buktathatják a nekik nem tetsző jelölteket, ami elhúzhatja a Bizottság november 1-jére tervezett hivatalba lépésének folyamatát.