Az országot július óta erőszakos cselekmények sújtják, ami miatt Haszina Vazed miniszterelnök hétfőn lemondásra kényszerült, és Indiába menekült, miután több száz embert öltek meg a leváltását követelő tüntetések leverése során.

Az ország ruhagyárai határozatlan időre bezártak. A Bangladesi Ruházati Gyártók és Exportőrök Szövetsége (BGMEA) szerint a készruhaipar az ország teljes exportbevételének 83 százalékát adja.

A Kereskedelmi Világszervezet adatai szerint Banglades tavaly Kína és az Európai Unió után a világ harmadik legnagyobb ruházexportőre volt, és 2023-ban 38,4 milliárd dollár értékben exportált ruhaneműt.

Bangladesben tevékenykedő kiskereskedők 

  • A H&M svéd ruházati kiskereskedő mintegy 1000 bangladesi gyárból szerzi be a ruhákat a vállalat honlapján található beszállítói lista szerint. A vállalat hétfőn közölte, hogy aggódik a bangladesi fejlemények miatt.
  • A spanyol székhelyű Zara 12 gyártási klaszterrel rendelkezik, ahol egy éves bejelentés szerint a termelés 98 százaléka összpontosult 2022-ben. Az egyik ilyen klaszter Banglades.

De ez még nem minden, olyan kiskereskedőket is érint a bangladesi zavargás, mint a japán székhelyű Uniqlo, a Canadian Tire, a francia Carrefour vagy az amerikai Target – számolt beróla a Reuters.