Mintegy 1,2 milliárd eurót költöttek kábítószerekre Belgiumban 2023-ban – közölte friss jelentésében a Belga Nemzeti Bank (NBB).

Miután a kábítószerárak 2013 óta nem emelkedtek jelentősen, a korábbi méréseknél nagyobb szám azt jelenti, hogy a drogfogyasztás nőtt – hívja fel rá a figyelmet a kutatás, amelyet az Európai Unió Kábítószer-ügynöksége (EDA), a belga rendőrség és egyéb szervezetek, valamint egészségügyi felmérések adataira támaszkodva készítettek el. 

A jelentésből kiderült, hogy az utóbbi években megnövekedett kábítószer-használattal egy időben nőtt a lefoglalt kokain mennyisége is Antwerpen és a hollandiai Amszterdam kikötőjében.

3 milliárd eurós üzlet

Bár az idei év első felében némi csökkenést jelentettek a kábítószerfogások tekintetében, a hatóságok úgy vélik, ez csupán azt jelenti, hogy a drogcsempészek új útvonalakat találtak – írja az MTI.

Mindazonáltal az illegális drogok használatával kapcsolatos adatok csupán becslésértékűek, mivel nincs elegendő információ pontos számok megállapítására. A jelentésben a kábítószerek mellett kitérnek a Belgiumban zajló egyéb illegális tevékenységekre is, például a prostitúcióra és cigarettacsempészetre. Az illegális gazdaság teljes mérete jelenleg a GDP 0,5 százalékát, azaz 3 milliárd eurót tesz ki, szemben a korábbi 0,4 százalékos becsléssel.

Nem hiszi el, mennyi pénzt költenek a lakosok drogra

Ez az első alkalom, hogy csatornákból származó minták alapján igyekeznek feltérképezni a lakosok kábítószer-fogyasztási szokásait.