Joe Biden vasárnapi visszalépése után elnökjelölt nélkül marad a Demokrata Párt. Bár a leköszönő elnök Kamala Harrist támogatja,

Barack Obama volt elnök szerint a demokratáknak kell kiválasztaniuk a „kiemelkedő jelöltet” az összes közül. 

Az Index a teljesség igénye nélkül vette sorra a lehetséges elnökjelölteket.

  • Kamala Harris alelnök:

Korábban Biden stábja „csendben felmérte Kamala Harris elnöki jelöltségének életképességét Donald Trump ellenében, és egy fej-fej melletti eredményt hozott” – jelentette az NBC News. Az 59 éves Harris az első nő, aki alelnöki tisztséget tölt be, demokrata képviselők listája elég tetemesre bővült. Nagy ismertséggel rendelkezik, átvenné a Biden-kampány által összegyűjtött pénzt, és megörökölné a kampány infrastruktúráját, személyes alacsony népszerűségi mutatói azonban akadályt jelenthetnek

  • Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója:

A Demokrata Párt elismert alakja, 2019-ben elsöprő győzelemmel jutott államának legfelsőbb pozíciójába. Akár most is befutó lehet jelöltként, ám ő egyelőre Kamala Harrist támogatja elnökjelöltként, „keménynek”, „rettenthetetlennek” és „kitartónak” nevezve őt. Erős hangnak számít a párton belül és tehetséges vitapartner, de kritikusai rámutattak, hogy számos kulcsfontosságú kérdésben gyenge teljesítményt nyújtott államában. Ezek közé tartozik a magas hajléktalanság, a kábítószer-problémák, a bevándorlási kérdések, a törvény és a biztonság, a magas adók és még sok egyéb.

  • Gretchen Whitmer, Michigan kormányzója:

Gyors felemelkedése az elmúlt két évtizedben – a jogi egyetemet végzett politikusból Michigan állam kormányzójává vált – a Demokrata Párt kiemelkedő alakjává tette őt. Státusza 2022-ben újraválasztásával megszilárdult, és pártja sikerével az állami törvényhozás mindkét kamaráját megfordította, így közel négy évtized után először biztosította a demokraták teljes ellenőrzését. Ám arra a kérdésre, hogy fontolóra venné-e, hogy idén jelöltként induljon, ha Biden lemondana, határozott nemmel válaszolt. Viszont ha mégis meggondolná magát, akkor ő is – ahogy Kamala Harris – történelmet írhatna, mint az Egyesült Államok első női elnökeként.

  • Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója: 

A kormányzó a Demokrata Párt feltörekvő csillaga, és azon kormányzók egyikeként tartják számon, akik országos profiljukat építik, és a 2028-as Fehér Házba való bekerülésre készülnek – legalábbis még mielőtt a Bidennel kapcsolatos problémák felmerültek volna. Jelenleg ő is az alelnököt, Kamala Harrist támogatja, mint az X-en írta: mindent megtesz azért, hogy segítse megválasztani Kamala Harris-t az Egyesült Államok 47. elnökévé.

  • Michelle Obama, korábbi First Lady

A férjének, Barack Obamának az elnöki tisztségéből jól ismert és népszerű First Lady, és a demokraták oldalán sokan vannak, akik szívesen látnák a párt jelöltjeként. Sőt, Trump támogatói között már van egy olyan elmélet, hogy Michelle Obama lecsap Biden megüresedett helyére, hogy ezzel próbálják csökkenteni az elnök politikai életképességét, és felszítsák a demokraták szavazóbázisát. Egy Ipsos-felmérés szerint ő az egyetlen hipotetikus jelölt, aki fej-fej mellett biztosan legyőzi Trumpot, és a regisztrált szavazók körében is ő vezeti a népszerűségi listát. Az év elején azonban úgy nyilatkozott: nem tervezi, hogy indul a 2024-es választáson.