A Diageo, a világ egyik legnagyobb italgyártója a világjárvány óta először jelentett visszaesést az eladásokban, hiszen a pénzszűkében lévő fogyasztók egyre inkább visszafogják a kiadásaikat – írja a CNN.

A Johnnie Walker whisky, a Casamigos tequila és a Guinness sör gyártója a legújabb fogyasztói üzletág, amely az eladások visszaeséséről számolt be. A jelenség hátterében a McDonald’s-hoz hasonlóan a háztartások visszafogott költségvetése áll.

Hétfőn a McDonald's közölte, hogy 2020 óta először csökkentek a globális eladásai, mivel kevesebb vásárló látogatta a gyorsétteremlánc éttermeit. A közleményt a Starbucks, a Burger King és a Wendy’s hasonló jellegű jelentése követte. 

A fogyasztói környezet továbbra is kihívást jelent. A fogyasztók továbbra is óvatosak és a kamatlábak magasak, ezért a kiskereskedők valószínűleg szintén hasonló technikát választanak

 - mondta Debra Crew, a Diageo vezérigazgatója a vállalat honlapjára kedden feltett videóban.

A június végéig tartó 12 hónapban a  Diageo árbevétele 1,4 százalékkal 20,3 milliárd dollárra csökkent, Crew szerint a Latin-Amerikában és a Karib-térségben elért lényegesen gyengébb teljesítmény következtében.

A Johnnie Walker eladásai globálisan 2 százalékkal, Észak-Amerikában, a vállalat legnagyobb régiójában pedig 10 százalékkal csökkentek. Észak-Amerikában összességében szintén visszaestek az eladások, amit a George Clooney színész által társalapított Casamigos 22 százalékos zuhanása előzött meg, amelyért a Diageo még 2017-ben 700 millió dollárt fizetett.

A vállalat részvényei - amely a skót whisky globális piacának közel 40 százalékával büszkélkedhet - kedden Londonban 11 százalékot zuhantak.

Crew elmondta, hogy a kihívásokkal teli fogyasztói környezet a vállalat új pénzügyi évében is fennmarad, de az  alkohol ennek ellenére továbbra is egy vonzó ágazat, amely hosszú növekedési pályával rendelkezik.

Jönnek a szankciók, alkoholtilalmat vezettek be Európa legmenőbb buliszigetein

A turisták akár 3000 eurós bírságra is számíthatnak, ha megszegik a nyaralók által kedvelt Mallorca és Ibiza egyes részein életbe lépett új alkoholfogyasztási szabályokat.
Bővebben--->