A YouGov adatelemző cég a legfrissebb felmérésében arra az eredményre jutott, hogy ha most írnának ki egy népszavazást, akkor a britek 59 százaléka támogatná, és mindössze 41 százalékuk ellenezné az Egyesült Királyság visszacsatlakozását az Európai Unióhoz.

Mindemellett a válaszadók többsége egyértelműen támogatja a szorosabb kapcsolatokat az EU és az Egyesült Királyság között.

Az Euronews emlékeztet, hogy a 2016-ban tartott EU-tagságról szóló referendumon a válaszadók szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott a kilépés mellett. Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki hivatalosan az Európai Unióból, majd a 11 hónapos átmeneti időszakot követően az EU egységes belső piacáról és annak vámuniójából is.

A felmérés alapján a szavazók többsége úgy gondolja, hogy Keir Starmer számára nem ad felhatalmazást az EU-hoz való újbóli csatlakozásra, hogy a Munkáspárt elsöprő győzelmet aratott a júliusi választásokon. Azt pedig maga a 61 éves miniszterelnök jelentette ki, hogy az ő életében biztosan nem kerül a csatlakozásra sor, azonban igyekszik a lehető legjobb kapcsolatrendszert kialakítani az Európai Unióval.

Újra Brüszellel barátkoznának a britek

Keir Starmer, az Egyesült Királyság új munkapárti miniszterelnöke igyekszik a megromlott kapcsolatokat helyreállítani Európával.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.