Az uniós végrehajtó testület döntése az iparág és a harmadik országok által hónapok óta gyakorolt nyomást követi, amelyek megfelelő iránymutatást követelnek a vállalatok számára az erdőirtási törvény megfelelő végrehajtásához – írja a Euronews. 

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy 12 hónappal elhalasztja az erdőirtási törvény végrehajtását, ezzel reagálva a globális partnerek és az ipar nyomására, akik arra panaszkodtak, hogy nem készültek fel a törvény időben történő betartására.

A Bizottság szerdán iránymutatást is közzétett, amely „további egyértelműséget” biztosít a vállalatok és a végrehajtó hatóságok számára a szabályok alkalmazásának megkönnyítése érdekében. A Bizottság megismételte, hogy a meghosszabbítási javaslat „semmilyen módon nem kérdőjelezi meg a jogszabály célkitűzéseit vagy tartalmát”.

Az új iránymutatások között szerepel egy, a gazdasági szereplők informatikai támogatására szolgáló egyablakos kapcsolattartási pont, a földrajzi helymeghatározási fájlok teszteléséhez nyújtott támogatás és a rendszerrel kapcsolatos részletes, többnyelvű felhasználói utasítások.

Az uniós végrehajtó testület ezenfelül 2025. június 30-ig további jogszabályokat fog javasolni, miután a legtöbb érintett országgal „intenzív párbeszédet” folytat. 

Az eredetileg december 30-án induló erdőirtási rendelet azért lett az uniós végrehajtó testület munkájának középpontja, mert az iparág, a politikai csoportok és az export által érintett harmadik országok egyre nagyobb nyomást gyakoroltak rá, mondván, hogy a Bizottság nem nyújtott megfelelő iránymutatást a vállalkozásoknak az átmeneti szakaszban történő segítségnyújtáshoz.

Az uniós jogalkotók által 2022-ben és az uniós országok által 2023 júniusában elfogadott erdőirtási rendelet előírja, hogy a beszállítóknak igazolniuk kell, hogy áruik (szója, marhahús, kávé, pálmaolaj, gumi, kakaó, fa és annak származékai, például bőr és bútorok) nem olyan területekről származnak, amelyeket a közelmúltban fásítottak le, hogy helyet csináljanak a farmoknak és ültetvényeknek.

Az erdőirtásról szóló rendelet elhalasztása elkerülhetetlen következménye annak, hogy a Bizottság jelentős késedelemmel osztotta meg a vállalatokat támogató iránymutatásokat, valamint az üzleti közösség által e tekintetben kifejezett jogos aggodalmaknak – tette hozzá egy uniós diplomata. 

Európai Bizottság szerint az orosz gáz kivonása már nem jelent kihívást

Az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett az orosz gáz fokozatos kivonása mellett, ez ugyanis megtehető anélkül, hogy kihívást jelentene Európa energiaellátásának biztonságára nézve. Bővebben >>>