Az amerikai székhelyű, bolgár tulajdonú, páncélozott járművek gyártására specializálódott International Armored Group (IAG) bejelentette: október 1-jén, a bolgár tengerparti Burgasz közelében megnyitja legújabb üzemét, amely 150 ezer négyzetméteres területen létesül a város ipari övezetében.

A 20 millió bolgár leva (több mint 4 milliárd forint) értéket meghaladó beruházás kivitelezését  a Glavbolgarstroy-Plovdiv (GBS) végezte el – írja a SeeNews.

Az üzemben a NATO szabványoknak megfelelő páncélozott járműveket, drónokat, katonai evakuációs darukat és könnyű járőröző eszközöket fognak gyártani mentési, felderítési és vészhelyzeti műveletekhez. Ezenfelül kerekes és lánctalpas robotok, valamint könnyű tüzérségi rendszerek páncélozott platformjainak  fejlesztésén dolgozik az IAG. 

További bővítés várható

Első körben 50 új munkahely megteremtését várják a beruházástól, ami a termelés felfuttatásával több mint 300-ra nőhet. 

Az IAG 2023 márciusában jelentette be, hogy két további üzemmel szeretné bővíteni a bulgáriai gyártókapacitását. A Blagoevgrad és Plovdiv városába tervezett beruházások költségeit 50 millió levára becsülték. 

A bolgár állampolgárságú Anton Stefov tulajdonában lévő IAG az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Arab Emírségekben és Törökországban is rendelkezik ipartelepekkel.