Bulgária a cseh Skoda Transportation és annak leányvállalatából, a Skoda Vagonka járműgyártóból álló konzorciumot választotta ki 20 egyszintes villamos motorvonat leszállítására, összesen 511,4 millió leva (nagyjából 102 milliárd forint) áron a közlekedési minisztérium közlése szerint.

A SeeNews beszámolója szerint a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi terv keretében finanszírozott projekt a legalább 300 férőhelyes vonatok leszállítását, valamint a személyzet képzését és a 15 éves karbantartást foglalja magában.

Az új gördülőállomány átadása két éven belül várható, és az ország nagy távolsági útvonalain fog közlekedni.

A minisztérium közölte, hogy a második helyen a francia Alstom Transport gyártóból, az olasz Alstom Ferroviariaból és a bolgár RVP Investből álló konzorcium végzett 659 millió levás árajánlattal.

A lengyel Stadler Polska vonatgyártó a múlt hónapban lépett vissza 35 többegységes vonat Bulgáriába szállítására irányuló eljárástól, valamint követelte a hét emeletes vonat szállítására vonatkozó szerződésének felbontását.

Bulgária is fegyverkezik, a tengerpart mellett fejlesztenek

Az amerikai székhelyű, bolgár tulajdonú IAG október 1-jén, Burgasz közelében nyitja meg a legújabb üzemét. Drónokat, katonai evakuációs darukat, páncélozott és könnyű járőröző járműveket fognak gyártani.