Az amerikai versenyfelügyelet (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, FTC) egyhangú szavazással tiltólistára tette a  ChatGPT és a más AI-alapú alkalmazással generált, vásárlókat megtévesztő felhasználói értékeléseket. Az új szabályozás értelmében október közepétől teljes körű tilalmat vezetnek be a gépek által írt értékelésekre, de a fizetett értékelések és a felhasználóként viselkedő szoftverrobotok bevetését is megtiltják a vállalatoknak. 
A büntetéseket úgy szabná ki az FTC, hogy a százezernyi felhasználói véleményt listázó e-kereskedelmi oldalak pillanatok alatt összeszedhetnek egy komolyabb bírságot a manipulált értékelésekkel – írja a CNBC.
A hamis vélemények nemcsak az emberek idejét és pénzét pazarolják, hanem a piacot is mérgezik, mivel eltérítik a vásárlókat a becsületes versenytársaktól

– mondta Lina Khan, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság elnöke.

A hamis értékelések közlése és közvetítése eddig is szabálytalan tevékenységnek minősült, azonban nem sikerült hatékonyan fellépni ezekkel szemben. Korábban fizetett kommentelők, saját munkatársak vagy influenszerek készítették a megtévesztő tartalmakat, azonban a mesterséges intelligenciával generált kampányok új szintre emelték a félrevezetést.

Nehezen gyógyulnak a hamis szállodai értékelések ütötte sebek

Az Európai Unió turisztikai miniszterei osztrák kezdeményezésre, napirendre vették a hamis szállodai értékeléseket. Az Economxnak nyilatkozó turisztikai szakértők szerint a probléma bizonyosan csak nagy nehézségek árán lesz megoldható.