A Biden-adminisztráció bejelentette, hogy az oktatási minisztériumon keresztül eltörli 35 ezer ember 1,2 milliárd dollárnyi diáktartozását a közszolgálati dolgozók népszerű adósságkönnyítési programjának keretében.

Az amerikai Közszolgálati Hitelelengedés, angolul Public Service Loan Forgiveness (PSLF-program), amelyet George W. Bush elnök írt alá 2007-ben, lehetővé teszi bizonyos non-profit és állami alkalmazottak számára, hogy egy évtizednyi folyamatos törlesztés után töröljék szövetségi diákhitelüket.

Az amerikai oktatási minisztérium szerint a Biden-adminisztráció eddig 69,2 milliárd dollárnyi diáktartozást számolt el 946 ezer hitelfelvevő számára a PSLF keretében.

Joe Biden elnök hivatalba lépése előtt ugyanakkor mindössze 7 ezer ember kapott ilyen óriási anyagi segítséget a program révén. A múltban ugyanis ritkaságszámba mentek azok, akik jogosultak voltak a tartozásuk elengedésére.

Általában technikai szempontok, például a kölcsön típusa, vagy a nem megfelelő visszafizetési terv miatt nem feleltek meg a feltételeknek. Ezen változtattak a demokraták, megkönnyítve a közszolgálatnál vagy non-profit szervezetnél dolgozók diákhiteleinek elengedését – számolt be róla a CNBS.