A Wizz Air HA-LPL lajstromjelű Airbus A320-200-as repülőgépe augusztus 22-én, délután Debrecenből a hollandiai Eindhovenbe tartott,

amikor az eindhoveni leszállás során mindössze 100 méterre repült el egy drón a légitársaság W6 2705 számú járata mellett.

A debreceni bázisú A320-as a célrepülőtér megközelítése közben, 4500 láb (1370 méter) magasságban repült, amikor személyzet jelentette a légiforgalmi irányításnak, hogy a járattal azonos magasságon,  száz méterre jobbra látták a drónt – írta az AIRrportal.hu.

Itt a légitársaság hivatalos közleménye

Az ügyben a WizzAir tájékoztatást adott hírportálunknak,

ÉS ISMERTETTE A LÉGITÁRSASÁG HIVATALOS ÁLLÁSPONTJÁT AZ ESETET ILLETŐEN.

Eszerint nyomatékosan felhívják a figyelmünket arra, hogy a cikkben említett esetben az ütközés veszélye nem állt fenn:

Az érintett járat személyzete leszálláskor észlelt egy drónt, azonban elkerülő manőverre nem volt szükség, a repülőgép biztonságban földet ért. Pilótáink és személyzetünk jól képzett, és minden esetben a legnagyobb szakértelemmel és felelősséggel járnak el annak érdekében, hogy utasaink biztonságban érkezzenek meg célállomásukba. Az esetről értesítettük az illetékes hatóságokat.

A légtérben megjelenő drónróll Menno Swart légiközlekedési újságíró töltött fel egy felvételt az X (Twitter) csatornájára.

A felvétel tanúsága szerint az irányító jelentette az esetet, valamint azonnal figyelmeztette az érintett járat mögött az eindhoveni repülőtér megközelítését végző másik Wizz Air-gép személyzetét is a veszélyre.

Repül a Wizz Air, csak kerülőúton

Hosszabb menetidővel számoljon, aki Dubajba és Abu Dhabiba tart a Wizz Airrel. A gépek a Közel-Keleten kialakult helyzetre való tekintettel, biztonsági okokból módosított útvonalon közlekednek.